Etusivu > Uutiset > 2012 > 02 > Albanian historiaa valokuvin

Albanian historiaa valokuvin

(17.02.2012 14:48 kansk1 / päivitetty 20.02.2012 08:47 Seppä Kristiina)

Satakunnan Museon uusi näyttely Marubi-studio - valokuvia Albaniasta 1859-1952 valottaa kävijälle Albanian historiaa.

kuva Albanian kotka on ollut maan kansallissankari Skranderbegin käytössä jo 1400-luvulta. Maan itsenäistyttyä se valittiin viralliseksi lipuksi.

Italiasta Albaniaan muuttanut Pietro Marubi kuvasi maan poliittisia tapahtumia ja tuli studiostaan tunnetuksi ulkomailla asti. Lisäksi hän taltioi kotikaupunkinsa Skodran maisemia ja kaupungissa käyvien vuoristolaisten pukuja. Valokuvaaja tunnetaan myös nimellä Pjëter Marubi.

Marubin perintöä jatkoi valokuvaajan apulainen Kel Kodhelin, joka myöhemmin vaihtoi sukunimensä Marubiksi. Kodhelinin poika Gegë Marubi edusti kolmatta sukupolvea Marubi-valokuvaajia.

Gegë Marubi lahjoitti 1978 studion yli 150 000 valokuvan kokoelman Albanian valtiolle. Vain harvoja valokuvista on kuitenkaan koskaan julkaistu. Satakunnan Museolla valokuvista nähdään noin 40.

Suuri osa näyttelyssä olevista teoksista on Kel Marubin valokuvaamia. Hän otti käyttöön erilaisia tehostetekniikoita, oppi retusoimaan negatiiveja ja aloitti ulkokuvauksen uudenaikaisilla kuvauslaitteilla. Historiallisesti, taiteellisesti ja kulttuurillisesti merkittävät kuvat ovat tallentaneet erilaisia tapahtumia, tavallisia että kuuluisia ihmisiä, yleistä kaupunkielämää ja julkisia tilaisuuksia.

Näyttelyn idea lähti Albanian kunniapääkonsuli Liliana Verdhalta. Albanian itsenäistymisestä tulee marraskuussa 100 vuotta. Verdha iloitsi myös Albanian naapurimaa Kosovon itsenäisyyspäivästä, joka onnekkaana sattumana osui näyttelyn avajaispäivälle.

kuva Liliana Verdha muistuttaa, etteivät albaanit rajoitu vain Albanian rajojen sisäpuolelle, vaan heitä on ympäri maailmaa.


Marubi-studio – valokuvia Albaniasta on esillä 17.2–15.4.2012 Satakunnan Museon Pajassa (entinen Koululaistila).

Kuvat: Niko Juhola


Hakusana