Etusivu > Uutiset > 2012 > 02 > Miljoonia askeleita ympäri maailmaa

Miljoonia askeleita ympäri maailmaa

(03.02.2012 08:20 kanak1 / päivitetty 03.02.2012 08:40 Aaltonen Kalle)

Pakolaisaiheinen taidehanke kertoo karuja tarinoita ihmiskohtaloista tuhansien kilometrien varrelta.

kuva

Poriin helmikuussa saapuva Pata, Sandaali ja Virkattu teltta-hanke tuo mukanaan erilaisia pakolaisuudesta kertovia teoksia sekä toiminnallisia työpajoja. Kolme taiteilijaa luo Porin kaupunginkirjastoon installaatioita käyttämällä niissä pakolaisilta kerättyjä sandaaleita.

Hanke pitää myös sisällään pakolais- ja turvapaikanhakijanaisilta kerätyistä käsitöistä valmistetun virkatun teltan, joka pystytetään kulttuuritalo Annikseen 13.-17.2 väliseksi ajaksi. Teltan osista valmistettuja virkattuja lyhtyjä on nähtävillä Porin kaupunginkirjastossa sekä Porin yliopistokeskuksessa 1.-13.2.

Hankkeen keräämistä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sandaaleista luodut installaatiot ovat taiteilijoiden Raija Kuisman, Kai Ruohosen sekä Tea Söderlundin käsialaa.

Tuhansia tarinoita


Pata, Sandaali ja Virkattu teltta kertoo pakolaisuudesta, ihmisistä ja arkisista esineistä sanojen ”pakolaisuus”, ”turvapaikanhakija” ja ”maahanmuuttaja” taustalla. Tavoitteena on tuoda kosketuspintaa aiheeseen taiteen ja kokemusperäisen oppimisen kautta.

Installaatiossa käytetyt sandaalit on kerätty kodeistaan pakoon lähteneiltä ihmisiltä eri puolilta maailmaa vaihtamalla vanhat sandaalit uusiin. Samalla on kerätty heidän pakomatkansa ja sandaaliensa tarinat.

- Äitini osti sandaalit minulle jonkin aikaa sitten. En pidä vanhoista sandaaleistani, koska ne ovat vanhat ja rikki, kertoo Kongon demokraattisesta tasavallasta kotoisin oleva, Ugandassa asuva 7-vuotias Miriam Imini.

- Pelottavimpia askeleita kenkien kanssa ovat olleet vedenhakumatkat. Pelkään, jos olen yksin, sillä vanhemmat lapset ovat hakanneet minua aiemmin. Jollei ketään muuta ole mukanani, en saa vettä.

kuva Painautuneet jalanjäljet sandaaleissa kertovat elämästä omalla ainutlaatuisella tavallaan.


Installaatiot ovat esillä Porin kaupunginkirjastossa 1.-29.2.

Kuvat: Niko Juhola



Hakusana