Etusivu > Uutiset > 2012 > 02 > Natsikortti pöytään opetusmielessä

Natsikortti pöytään opetusmielessä

(14.02.2012 15:08 kanak1 / päivitetty 14.02.2012 15:12 Aaltonen Kalle)

Verkkokeskustelua opettava Off Topic-korttipeli julkistettiin Porin yliopistokeskuksessa.

Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaineen toteuttaman Off Topic-pelin tavoitteena on internetin keskustelupalstoilla esiintyviä perusteluja ja kommentteja käyttämällä keskustella kaikille tutuista aiheista.

Tutkijoiden ja opiskelijoiden kehittämässä pelissä pelaajat jatkavat oikeista verkkokeskusteluista poimittuja aiheita omilla puheenvuoroillaan, jotka perustuvat pelaajien saamiin pelikortteihin. Korttien aiheet on otettu verkkokeskustelujen kliseistä. Pelistä löytyvät natsikortti, nykyajan nuoret-kortti, talvisotakortti, kehä III:n sisällä-kortti ja kymmeniä muita.

Digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suomisen mukaan helposti omaksuttava korttipeli opettaa verkkokeskustelujen perusperiaatteita sekä puhe- ja väittelytaitoa.

– Peliä voidaan käyttää kouluissa mediakasvatuksessa, äidinkielen tunneilla tai yhteiskunnallisissa aineissa. Tarkoituksena on, että koulut tulisivat saamaan tietoa kyseisestä pelistä.

Suomisen mukaan Off Topicissa kyse ei kuitenkaan ole pelistä, jota tulee pelata suu viivalla ja otsa kurtussa.

– Peli on niin hyvä, että se ei ole pelkästään vakavamielinen opetuspeli, vaan se soveltuu vaikkapa illanviettotilanteeseen siinä missä mikä tahansa muukin lautapeli. Kuka tahansa lautapeleistä tai verkkokeskusteluista kiinnostunut yli 12-vuotias on sopivaa kohderyhmää pelille.

kuva Pelin pääsuunnittelijat Tuomas ja Aliisa Sinkkonen sekä erikoistutkija Petri Saarikoski (oik.) näyttävät, miten Off Topicia pelataan. Kuva: Niko Juhola


Hakusana