Etusivu > Uutiset > 2012 > 03 > Kurkista Kirrin vaatekaappiin

Kurkista Kirrin vaatekaappiin

(30.03.2012 13:23 kansk1 / päivitetty 30.03.2012 13:32 Seppä Kristiina)

Satakunnan Museo esittelee Tyyni Impi Maria Hermosen, tuttavallisemmin Kirrin, vaatepartta viideltä eri vuosikymmeneltä.

kuva Kirri oli pukeutujana tyylikäs, tarkka ja käytännöllinen. Hän panosti ajattomuuteen, hyviin materiaaleihin ja osasi muuttaa asukokonaisuuksia taitavasti asusteilla.

– Idea näyttelyyn lähti oikeastaan jo kaksi vuotta sitten, kun vakioasiakkaamme Kirrin tytär Eeva Hermonen kertoi säilyttäneensä paljon äitinsä vaatteita. Tällaiset hyvin säilyneet laajat kokoelmat ovat harvinaisia, kertoo Satakunnan Museon amanuenssi Johanna Jakomaa.

kuva Kuvassa oikealla pula-ajan silla- ja vanhasta silkkikankaasta tehty puku. Vieressä 70-luvun taitteessa Kirrin tekemä mekko ajan trendilangasta, joka oli näyttävää, mutta epämukavaa.

Kirri syntyi vuonna 1902. Musiikista ja merestä ilonsa löytävä nainen ehti työskennellä kotiopettajattarena, Länsi-Suomen Osakepankin pankkivirkailijana ja prokuristina. Naituaan diplomi-insinööri Heikki Hermosen vuonna 1929 Kirristä tuli kotirouva. Naisen vaatekaapista paistaa juhlavuus, sillä hänen piti olla edustava myös puolisonsa rinnalla, joka työskenteli viimeisimmäksi Tampereen kaupungin teknisenä apulaiskaupunginjohtajana.

Näyttelyä ei ole jaoteltu vuosikymmenten perusteella, vaan vaatekaapit on rakennettu kolmen eri teeman ympärille: juhla- ja arkivaatteet sekä itse tehdyt vaatteet.

Kirrillä oli vahvasti oma tyylinsä, mutta hän kuitenkin poimi eri vuosikymmenten parhaat muotipalat. Näyttely on läpileikkaus yhden naisen elämään, mutta kertoo myös yleisestä muutoksesta naisten vaatteissa 1900-luvun Suomessa aina 20-luvun lyhyistä helmoista 70-luvun luonnolliseen hippityyliin.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään pula-ajan pukeutumisesta kertova luento tiistaina 24.4. kello 14.00–16.00 otsikolla Muodikkaana, vaikka säästäen ja kääntäen. Museon tekstiilikonservaattori Hannele Suominen kertoo, miten muodikkaana pysyttiin säännöstelystä, kupongeista ja tarvikepulasta huolimatta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kirrin vaatekaapista Satakunnan Museon Kamarissa 30.3.–21.6.2012

kuva Kirrin tyttärestä Eeva Hermosesta on hienoa, että äiti on saanut oman näyttelyn. Kuvassa hän sovittaa Kirrin kesähattua.Hakusana