Etusivu > Uutiset > 2012 > 03 > Luonnonmuodoista koruiksi

Luonnonmuodoista koruiksi

(15.03.2012 12:49 KANTT1 / päivitetty 16.03.2012 11:01 Tiilimäki Tarja)

Korusuunnittelija Zoltan Popovitsin käsissä luonnon muodot jalostuvat veistoksellisiksi luomuksiksi.

Alun perin unkarilaisen, Zoltan Popovitsin ura Lapponia Jewelry Oy:ssä käynnistyi vuonna 1975. Ensitöikseen hän suunnitteli hopeisen shakkipelin, joka on vieläkin tuotannossa.

Arkkitehtuuria ja kuvanveistoa opiskelleelle Popovitsille sopeutuminen korujen miniatyyrimaailmaan oli aluksi vaikeaa.

- Tein ensin aivan liian isoja koruja, mutta aikaa myöden oivalsin, että korujen tekemisessä on kysymys itse asiassa kuvanveistosta, kutistetussa mittakaavassa, Popovits pohtii.

Porin ystävyyskaupunkista Egeristä kotoisin oleva Popovits on vuosia kerännyt materiaaleja luonnosta ja tehnyt niistä vahajäljennöksiä.

- Luonnon muodot ovat täydellisiä. En kopioi, mutta pyrin siihen, että koruissani niiden historia säilyy.

Taiteilija työstää ajatuksensa ja visionsa suoraan vahaan, joiden muoto valetaan korumetalliin.

Popovits vierailee tänään ja huomenna Porissa kultasepänliike Lindroosilla esittelemässä tuotantoaan. Hän on paikalla tänään kello 16.30 saakka ja huomenna perjantaina 16. maaliskuuta kello 12-16.
Vierailu liittyy parasta aikaa Porissa vietettävään Unkari-viikkoon.

Popovitsin veistoksista koottu näyttely on esillä Poriginal Galleriassa 20. maaliskuuta saakka. Taiteilija on tänään 16. maaliskuuta paikanpäällä galleriassa kertomassa töistään kello 18.00.

kuva Zoltan Popovitsin suunnitteleman hopeisen shakkipelin ratsu-hahmon innoittajana on ollut rastaan pääkallo. Kuva: Tarja TiilimäkiHakusana