Etusivu > Uutiset > 2012 > 03 > Oluttehtaan aluetta koskevat suunnitelmat julki

Oluttehtaan aluetta koskevat suunnitelmat julki

(21.03.2012 12:00 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 21.03.2012 13:37 Salminen Tiina)

Porin kaupunki on yhdessä Sinebrychoffin edustajien ja asiantuntijoiden kanssa lähes kahden vuoden ajan yhteistyössä valmistellut entisen oluttehtaan alueen uusia kaavavaihtoehtoja.

Kaavavaihtoehdoissa on pidetty lähtökohtana alueen erinomaiseen sijaintiin soveltuvaa laadukasta toteutusta, jossa pyritään huomioimaan myös kaupungin tarpeet alueen käytölle. Vaihtoehdot sisältävätkin niin kulttuuri- asuin-, hotelli- kuin liiketilarakentamista eri painotuksin.

Suunnittelualuetta rajaavat Valtakatu, Teatterikatu, Hallituskatu ja Satamaidon tontti.

Asemakaavaluonnoksissa suunnittelualue on jaettu kolmeksi uudeksi kortteliksi palauttamalla Annankatu korttelin halki ja muodostamalla uusi kevyenliikenteen itälänsisuuntainen kuja Annankadulta Raatihuoneenpuistoon. Annankadusta ja sen päätteeseen sijoittuvasta Karhuaukiosta muodostuu alueen julkisen toiminnan ja oleskelun ydin, jonne sallitaan ainoastaan jalankulku ja pyöräily. Uusille, sisäisille katutiloille, sekä Hallitus- ja Valtakadulle avautuvat maantasotilat osoitetaan mahdollisimman laajasti työ- ja liiketilakäyttöön.

- Porin kaupungin yleiskaavassa on maininta, että teollisuuden poistuessa alueelta, mahdollisuuksia sen alueen muuttamisesta asumiseen, palveluihin ja muuhun käyttöön tutkitaan. Kun teollinen toiminta on poistunut oluttehtaan alueelta yli kaksi vuotta sitten oli luonnollista, että samojen periaatteiden mukaan lähdettiin miettimään alueen käyttämistä toisiin tarkoituksiin, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

kuva Eri kaavavaihtoehdot olivat näytillä Porin kaupungintalolla. Kuva: Antero Saari

Tavoitteena monipuolinen toimintaympäristö


Uusissa kortteleissa noudatetaan kantakaupunkimaista ruutukaavan periaatetta. Rakenteeseen jätetään kuitenkin pihatilojen valoisuutta lisääviä aukkoja. Rakennusten kerrosluku on pääosin viisi.

Teatteri ja Otava reunustavat Raatihuoneenpuistoa ja Nortamonpuistoa. Ne ovat osa valtakunnallisesti arvokasta rakennettua ympäristöä ja Porin kansallista kaupunkipuistoa. Teatteri tarvitsee lisätilaa, jota on osoitettu kaikissa luonnosvaihtoehdoissa. Karhukorttelin kulttuuritarjontaa lisäävät mm. naapurikortteleissa sijaitsevat Satakunnan Museo ja Porin Taidemuseo.

Kaikki asuntojen autopaikat sijoittuvat pihatasojen alaisiin yhtenäisiin pysäköintilaitoksiin. Ajo laitoksiin tapahtuu Valtakadulta, jolloin asuinympäristö ei häiriinny. Liike- ja työtilojen pysäköinti sijoittuu harkittuihin paikkoihin katuvarsilla.

Karhu-kortteliksi kutsutulle suunnittelualueelle osoitetaan rakennusoikeutta eri vaihtoehdoissa 28230 - 31130 kerrosalaneliömetriä, joista asemakaavan muutoksen luonnoksissa on mahdollista rakentaa asuinkäyttöön rakennusoikeutta 16350 - 20100 kerrosalaneliömetriä. Jos alue toteutuu maksimimäärällä asuntorakentamista, uusia asuntoja valmistuu 200 - 250 kpl.

Karhukorttelin tiedot ja yksityiskohtaiset asemakaavaluonnokset ovat nähtävillä kaupunkisuunnittelun sivuilla.


Hakusana