Etusivu > Uutiset > 2012 > 03 > Porilaista urheiluhenkeä vuosien takaa

Porilaista urheiluhenkeä vuosien takaa

(16.03.2012 11:52 kanak1 / päivitetty 19.03.2012 08:50 Aaltonen Kalle)

Satakunnan Museon kahdessa toimipisteessä avautuu lauantaina 17.3. kaksi urheiluaiheista näyttelyä.

Siäl o peli!-näyttely kertaa porilaisen urheilun merkittävimmät tapahtumat ja ilmiöt jo vuodesta 1856 lähtien. Avattavassa näyttelyssä tutustutaan myös porilaisiin urheilusankareihin kuten Veli-Pekka Ketolaan, Toini Pöystiin, Kaarlo Kangasniemeen ja Kelpo Gröndahliin. Myös Ässät-Lukko–nostalgia on esillä erityisesti fanien näkökulmasta.

Urheilun merkitys porilaisille näkyy laajassa valikoimassa urheiluvarusteita, asuja, palkintoja ja tarinoita monista eri urheilulajeista.

- Esineistöä on lahjoitettu paljon, mutta on ollut myös hieno huomata, että ihmiset ovat halunneet vain lainata niitä, koska ne ovat heille edelleen merkityksellisiä ja tärkeitä, kertoo porilaisen urheiluperinteen tallentamishankkeen projektisuunnittelija Heidi Helkiö-Mäkelä.

kuva Satakunnan Museon näyttelytila pursuaa porilaisia urheilumuistoja lukuisten lajien parista. Kuva: Antero Saari


Rosenlew kannusti väkeään urheiluun

Rosenlew-museon Tehdas urheili-näyttelyssä näkökulma on porilaisen Rosenlew-yhtiön työntekijöilleen järjestämässä urheilutoiminnassa. Puulaakipelit olivat suosittuja ja yhtiön urheilutoiminta kosketti parhaimmillaan tuhansia henkilöitä.

Yhtiön oman urheiluseuran RU-38:n suojista noustiin myös urheilun parhaimmistoon, mm. jääkiekon Suomen mestareiksi ja yksilöurheilussa olympialaisiin asti.

- Suurten teollisuusyritysten tavoin myös Rosenlewillä oli aikoinaan paljon urheilutoimintaa. Näyttelyä tehdessä huomasi, että siitä voi sanoa samaa kuin Rosenlewin toiminnastakin. Monipuolista ja laajaa ihmisjoukkoa koskevia tapahtumia, kertoo Rosenlew-museon intendentti Leila Stenroos.

kuva RU-38:n jääkiekon Suomen mestarit vuonna 1967. Eturivissä vasemmalta: Tapio Rautalammi, Pentti Riitahaara, Jorma Valtonen, Raimo Määttänen, Pekka Kuusisto. Keskirivissä vasemmalta: Matti Harju, Jussi Karttunen, Matti Keinonen, Raimo Kilpiö, Matti Päivinen, Timo Mäkelä, Matti Lampainen (valmentaja). Ylärivissä vasemmalta: Raimo Tuli, Lasse Lahtonen, Kari Sillanpää, Heikki Veräväinen, Pertti Kontio (huoltaja). Kuva: Kuvaamo Raita. Rosenlew Museo.


Siäl o peli!-näyttely Satakunnan Museossa 17.3.–7.10.2012

Tehdas urheili-näyttely Rosenlew-museossa 17.3.–7.10.2012

Tutustu myös Rosenlew-museon urheiluaiheiseen lehtileikearkistoon.


Hakusana