Etusivu > Uutiset > 2012 > 03 > Haastava talousvuosi teki tilikaudesta alijäämäisen

Haastava talousvuosi teki tilikaudesta alijäämäisen

(22.03.2012 10:01 kanak1 / päivitetty 29.03.2012 11:52 Kyhä-Mantere Anna)

Vuoden 2011 investoinnit sekä perusturvan budjettiylitykset selittävät tulosta.

Viime vuosi oli Porin kaupungin talouden kannalta haasteellinen. Vaikka investointien rahavirtaan kului lähes 11 miljoonaa vähemmän kuin vuotta aiemmin (-52,5/-63,5 miljoonaa euroa), heikensi käyttötalouden nettomenojen kasvu lopputulosta.

- Vuotta 2011 voisi luonnehtia suurten investointien vuodeksi. Suurimpiin yksittäisiin kohteisiin voidaan laskea uusi uimahalli, Mäntyluodon väylän syventäminen sekä Lukkarinsannan varavesilaitos, tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus luettelee.

Suuriin investointeihin lukeutuvat myös koulujen peruskorjaukset, katujen rakentamiset, kiinteistöjen ostot, pelastustoiminta sekä tulvasuojelu.

Kaiken kaikkiaan tilikauden tulos vaikuttaa 14,6 miljoonaa euroa ylijäämäiseltä, mutta todellisuudessa aikaisempiin vuosiin vertailukelpoinen tulos on 1,9 miljoonaa euroa alijäämäinen.

- Ylijäämässä näkyvät miljoonat ovat virtuaalirahaa, eli selkokielellä ei-todellista rahaa. Näennäinen ylijäämä johtuu WinNovan koulutuskiinteistöjen yhtiöittämisestä kirjattavasta laskennallisesta voitosta, Hannus kertoo.

Perusturva yllätti

Yllättävää tilikauden tuloksessa oli perusturvan kustannuskehitys. Kaksi tulosaluetta ylitti alkuperäisen budjettinsa yhteensä 16,5 miljoonalla eurolla.

Perusturvan nettomenot kasvoivat lähes seitsemällä prosentilla, kun taas erikoissairaanhoidossa nettomenojen kasvu oli yli 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

- Perusturvassa on meneillään suuri uudistus, jossa otetaan käyttöön oma seuranta- ja raportointijärjestelmä. Tavoitteena on ajantasaisempi ja yksityiskohtaisempi raportointi taloudesta ja toiminnasta, palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen kertoo.

Muiden hallintokuntien osalta vuosi 2011 ei tuottanut vastaavanlaisia ylityksiä ja näin ollen toimintakate olikin vain 10 miljoonaa euroa talousarviossa arvioitua heikompi.

Verotulot toteutuivat 1,6 miljoonalla eurolla ja valtionosuudet 1,3 miljoonalla eurolla talousarviossa arvioitua paremmin. Myös rahoitustulot ja –menot toteutuivat noin 2,1 miljoonaa euroa positiivisemmin kuin talousarviossa oli arvioitu.

Edellä mainituista syistä johtuen vuosikate olikin vain 5,1 miljoonaa euroa talousarviossa arvioitua heikompi.

Velkaantuminen maltillista

Lainanoton suhteen Pori pärjää apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen mukaan kuntien välisessä vertailussa hyvin. Lainaa on maltillisesti samankokoisiin tai suurempiin kaupunkeihin verrattuna.

- Usein esimerkiksi kuntauudistukseen liittyvissä keskusteluissa Poria pidetään velkaisena, mutta todellisuudessa nettolainamme ovat hyvin pieniä mihin tahansa kaupunkiin verrattuna, Hannus sanoo.

Lataa vuoden 2011 tilinpäätös. (pdf, 2.37 Mt)


Hakusana