Etusivu > Uutiset > 2012 > 03 > Raatihuoneen kattoveistokset kunnostetaan

Raatihuoneen kattoveistokset kunnostetaan

(16.03.2012 07:53 Anna Kyhä-Mantere / päivitetty 16.03.2012 16:06 Kyhä-Mantere Anna)

Porin raatihuoneen päätykolmion veistokset lähetetään kunnostettaviksi. Projekti käynnistyy tänään perjantaina.

Teosten kuntoa on seurattu vuosittaisilla tarkastuksilla. Metallikonservaattorin laatima kuntoinventointi toteutettiin vuonna 2002, jolloin teosten kiinnitykset arvioitiin tukeviksi.

Veistosten yleiskunto arvioitiin kuitenkin sellaiseksi, että seuraavan kymmenvuotiskauden aikana veistokset tulevat edellyttämään normaaleja huoltotoimenpiteitä laajempaa kunnostusta.

kuva Ensimmäisenä katolta alas laskettiin huonokuntoisin vartija-patsas, joka suojattiin ja tuettiin hyvin, kuljetusta varten.

Teosten irrottaminen tapahtuu veistosten historiallista arvoa ja taidehistoriallista merkitystä kunnioittaen. Irrottaminen ja nostoprosessi vaatii erityistä huolellisuutta.

Kuntokartoitus ja konservointisuunnitelman laadinta käynnistetään välittömästi kun teokset saadaan alas. Työt valmistuvat aikaisintaan vuoden 2013 aikana.

kuva

Arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnitteleman, vuonna 1841 käyttöön otetun Porin raatihuoneen päätykolmion veistokset ovat seisseet raatihuoneen tunnuksena vuodesta 1891, jolloin ruotsalaisen arkkitehdin J. E. Stenbergin suunnittelema, rakennuksen nykyinen torni valmistui. Palotorni korvasi vuoden 1852 suurpalossa tuhoutuneen rakennuksen alkuperäisen, Engelin suunnitteleman tornin.

Raatihuoneen kattoveistosryhmän keskushahmona on antiikin Rooman lain ja oikeudenmukaisuuden jumalatar, vaakaa ja miekkaa kädessään pitävä Justitia. Veistoksen kahden puolen on sijoitettu kypärä- ja hattupäinen sotilas, joilla molemmilla on kädessään hilparit.


kuva Oikeudenmukaisuuden jumalatar Justitia saa vielä odottaa ensi viikkoon katolta pääsyä, jolloin patsaiden laskua jatketaan.

Kuvat: Tarja Tiilimäki

Katso lisää kuvia täältä.


Hakusana