Etusivu > Uutiset > 2012 > 03 > Hourula muuttuu PTA:n hallintorakennukseksi

Hourula muuttuu PTA:n hallintorakennukseksi

(23.03.2012 10:01 Outi Vainikka-Majuri / päivitetty 25.03.2012 20:45 Vainikka-Majuri Outi)

Vanhaa Päärnäisten Kiviriviä eli Hourulaa peruskorjataan parhaillaan Porin kaupungin sairaalan pihapiirissä, pääterveysaseman hallintorakennukseksi.

Rakennustyöt alkoivat elokuussa 2011. Ne ovat edenneet suunnitellussa aikataulussa ja tilat valmistuvat vuoden 2012 kesäkuun loppuun mennessä Perusturvakeskuksen hallinnon käyttöön.
Hankkeen kustannukset ovat 3.500.000 € (alv 0 %).

Hankkeen harjannostajaistilaisuutta vietetään 23.3.2012.

Vanhalle Hourulalle uusi elämä

Vuonna 1893 rakennettu Hourula toimi aluksi köyhäinhoitolaitoksen mielisairaalaostastona. Peruskorjattavat entiset Kivirivin potilasosastot muutetaan toimistotiloiksi niin, että vain kantavat tiiliseinät säilyvät paikoillaan. Lisäksi tehdään pieniä muutoksia vuonna 1976 rakennetun laajennusosan 1. kerrokseen. Vanhan Kivirivin umpinainen sisäpihan tilalle rakennetaan auditorio 100 henkilölle ja sen alapuolelle kellariarkisto.

Uusien rakennusosien rakentaminen vanhojen rakenteiden lomaan on haasteellista. Rakennuksen vanhat purutäytteiset puuvälipohjat säilyvät, mutta niiden paloturvallisuutta parannetaan (P2-luokkaan). Rakennuksen vanha julkisivu on suojeltu, mutta talon muita osia suojelu ei koske.

Julkisivun rappaus ja peltikate uusitaan, mutta nykyiset ikkunat säilyvät ennallaan. Rakennuksen talotekniikka uusitaan kokonaan. Tiloihin rakennetaan uusi ilmastointikonehuone ja jäähdytysjärjestelmä, jossa hyväksi käytetään uutta kaukokylmätekniikkaa. Rakennus salaojitetaan samalla, kun myös lähistön aluesadevesiviemäröintiä lisätään.

Ensimmäinen kaukokylmäyksikkö käyttöön Porissa

Mitä ihmettä on kaukokylmä? Kaukokylmä on jäähdytysenergian siirtämistä paineen avulla kaukokylmäkeskuksesta suljetussa putkistossa kiertävän kaukolämpöjäähdytysveden avulla jäähdytystä vaativiin tiloihin.
Porin kaupungin Tekninen Palvelukeskus teki ensimmäisen toimitussopimuksen Pori Energian kassa kaukokylmäyksikön rakentamiseksi Porin kaupungin sairaalan tontille. Pori Energia rakentaa tontille tilat kaukokylmäyksikölle, josta rakennetaan jäähdytysputkisto tontilla sijaitseville rakennuksille (D-, K-, C-, B-, A- ja E-osille) sitä mukaan, kun ne peruskorjataan. Vanha Päärnäisten ”Kivirivi” on ensimmäinen rakennus Porissa, jonka jäähdytys hoituu kaukokylmäyksiköstä.

Peruskorjauksen suunnittelijat ja rakentajat

Arkkitehtisuunnittelu Porin kaupunki /TPK/OM/ts /Pentti Klemetti, LVIA-suunnittelu Granlund Tampere Oy, rakennesuunnittelu Ramboll Finland Oy ja sähkösuunnittelu Airix Oy.

Rakennusurakka Niepar Oy, putkiurakka LVI-Helin Oy, ilmanvaihtourakka Ilmastointi Salminen Oy, sähköurakka ARE oy ja automatiikkaurakka YIT-kiinteistötekniikka Oy.

Kohteen laajuustiedot:

1. kerroksen vanha osa 765 k-m² ja uusi auditorio 200 k-m²
2. kerroksessa vanhan rakennuksen 765 k-m² ja uusi ilmanvaihtokonehuone 128 k-m².
Kellarin arkistolaajennus 80 m²
Rakennustöitä tehdään vanhassa ja uudessa ryömintätilassa 800 m² alueella
Rakennuksen lämmin kokonaistilavuus on 7700 m­.

Tutustu Kivirivin eri vaiheisiin vuosien takaa.

kuva


Hakusana