Etusivu > Uutiset > 2012 > 03 > Villin koneen vietävänä

Villin koneen vietävänä

(01.03.2012 16:59 kansk1 / päivitetty 01.03.2012 17:03 Seppä Kristiina)

Porin Teatterin kevätkauden viimeinen ensi-ilta tuo Risto Räppääjän jälleen näyttämölle.

– Lapsille pitää kertoa tarinoita. Meillä on tavoitteena tehdä heille laadukasta teatteria. Viimeksi näyttämöllä nähtiin ikiaikainen klassikko Aladdin ja taikalamppu, nyt meillä on vastapainona uudempi tarina, teatterinjohtaja Patrik Drake kertoo tyytyväisenä.

Risto Räppääjä ja villi kone oli helppo valinta Porin Teatterin kevätkauteen. Risto on lapsille tuttu hahmo, josta he pitävät. Näytelmän on ohjannut Sami Rannila, joka tunnetaan myös vuonna 2008 Porissa pyörineen Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvin ohjauksesta.

– Risto on samaan aikaan kaveri ja idoli. Jokainen lapsi, ja mikä ettei aikuinenkin, tunnistaa itsensä tai tuttunsa Ristosta ja hänen kaverissaan Nellistä, Rannila toteaa.

Näytelmän alussa Riston (Seppo Paajanen) täti Rauha (Maarit Lehtonen) kuulee radiosta, että nuori syrjäytyy ilman internetiä ja messengeriä. Riston ystävä Nelli Nuudelipää (Mirva Tolppanen) on taas ihastunut söpöön poppari Ville Pyryyn (Peter-Sebastian Lehtonen) juuri ennen kesäloman alkua.

Rauha-täti ostaa Ristolle tietokoneen, joka imee pojan mukaansa. Ristolla ei riitä enää aikaa edes Nellille ja pizzakuskin (Janne Turkki) tuomat pahvilaatikot vilahtelevat oven raosta. Rauha hakee apua yläkerran herra Lindbergiltä (Teemu Niemelä), mutta joutuuko hänkin villin koneen uhriksi?

kuva Riston lähipiiri huolestuu pojan koneella viettämästä ajasta. Kuva: Janne Alhonpää / Porin Teatteri

Sinikka ja Tiina Nopola saivat sysäyksen alkuperäisteoksen kirjoittamiseen huolestuttuaan lasten ajankäytön muutoksesta vuosien varrella. Ennen lapset leikkivät ulkona, nyt valtaosa heidän ajastaan vietetään neljän seinän sisällä tietokoneen valossa.

– Näytelmä ei tuomitse virtuaalimaailmassa vietettyä aikaa, mutta antaa ajattelemisen aihetta omaan elämään. Risto ei ole ainoa pelimaailmaan uppoutunut. Itsekin pidän pelaamisesta, Rannila myöntää.

Rannila kehuu myös Nopolan sisarusten kehittymistä teatterikirjoittamisessa.

– Uudemmat Risto Räppääjät pystyy heti kuvittelemaan teatteriin tai elokuviin lukiessaan kirjaa.

Kuuden näyttelijän ydinryhmällä toteutettu spektaakkeli on railakas komedia koko perheelle. Iiro Rantalan musiikki Kari Mäkirannan sovituksella ja ohjauksella, Teemu Loikaksen lavastus, Taru Liipolan puvustus ja Teemu Korjuslommin koreografia yhdistettynä Oula Kittin ohjeistukseen akrobatiasta ja vapaapainista tarjoaa liikunnallisen ja musikaalisen teatterikokemuksen.

Risto Räppääjä ja villi kone saa ensi-iltansa 10.3. Porin Teatterin päänäyttämöllä.


Hakusana