Etusivu > Uutiset > 2012 > 04 > Raittiina rattiin

Raittiina rattiin

(05.04.2012 12:42 KANTT1 / päivitetty 05.04.2012 12:42 Tiilimäki Tarja)

Karhukuntien yhteinen liikenneturvallisuusteema on tänä vuonna Päihteet ja liikenne.

Porissa poliisin tietoon tulee vuosittain noin 40 liikenneonnettomuutta, joihin alkoholilla on ollut osuutensa. Alkoholin ohella ajokuntoon ja liikenneturvallisuuteen vaikuttavat yhä yleisemmin myös muut päihteet sekä väsymys.

Suomessa kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista keskimäärin joka neljännessä on osallisena ollut rattijuoppo.

Vuonna 2010 Suomessa kuoli 51 henkilöä ja loukkaantui 587 henkilöä liikenneonnettomuuksissa, joissa alkoholi oli osallisena.

Tahtoa ja toimia päihteettömän liikenteen puolesta riittää. Liikenneturvan teettämän gallupin mukaan 81 prosenttia suomalaisista haluaisi, että rattijuopumuksen rangaistuksia pitäisi koventaa.

Alkoholista koituvien haittojen vähentämiseksi tavoitteena on alentaa promillerajaa 0,2:een. Tulevaisuudessa kaikissa uusissa autoissa saattaa olla alkolukko pakollisena varusteena.

Asenteesta kiinni

Porin liikennefoorumi muistuttaa, että säännöt eivät yksin riitä alkoholista koituvien haittojen vähentämiseen. Tässäkin tapauksessa vastuunkantaja löytyy ratin ja penkin välistä.

- Jokainen voi omalla asenteellaan ja toiminnallaan vaikuttaa uhrien vähenemiseen, muistuttaa liikennesuunnitteluinsinööri Sanna Välimäki.

Välimäki kehottaa näyttämään hyvää esimerkki eli menemään vain raittiina rattiin.

- On tärkeää pitää huolta muista ja itsestä. Ei pidä myöskään päästää ketään päihtyneenä rattiin eikä mennä itse päihtyneen kyytiin.

Välimäki on itse tehnyt lupauksen toimia aina ja kaikkialla päihteettömän tieliikenteen puolesta.

Oman virallisen lupauksensa jokainen voi tehdä netissä osoitteessa: www.elakoon.fi.Hakusana