Etusivu > Uutiset > 2012 > 04 > Sydän sykkii terveyden edistäjille

Sydän sykkii terveyden edistäjille

(19.04.2012 14:18 kansk1 / päivitetty 19.04.2012 14:21 Seppä Kristiina)

Porin perusturvan suun terveydenhuollon hammashoitaja Kirsi Vonkille on myönnetty alueellinen kunniamaininta sydänterveyden edistämisestä.

kuva

Kunniamaininta on osa valtakunnallista Sydänviikkoa. Suun terveydellä on merkittävä osa sydämen hyvinvointiin. Esimerkiksi hoitamaton ientulehdus voi johtaa sepelvaltimotautiin.

– Haluamme Sydänviikolla nostaa esille tuntemattomampia sydänterveydelle tärkeitä tekijöitä. Painotammekin suun hyvinvoinnin, unen ja näin karppauksen muotiaikana kuidun tärkeyttä, Satakunnan sydänpiirin toiminnanjohtaja Susanna Lehtimäki kertoo.

Vonk on tehnyt pitkäjänteisesti ennaltaehkäisevää työtä lasten, perheiden ja kouluikäisten parissa. Hänellä oli iso rooli, kun Porin seitsemästä yläkoulusta poistettiin virvoitusjuoma- ja makeisautomaatit vuosien 2007 ja 2008 aikana. Säännöllisesti terveystarkastustunteja koululaisille pitävä Vonk käy lisäksi luennoimassa muun muassa energiajuomien, tupakan ja nuuskan haitoista.

– Olemme esimerkiksi mittailleet eri virvoitusjuomien happamuusarvoja ja esitelleet, mitä käy hampaille, jotka juomille pidemmäksi aikaa altistuvat. Hyvää kehitystä on, että ihmisiä on alkanut paremmin kiinnostaa ennaltaehkäisevä hampaiden hoito. Hampaat muistetaan sillonkin, kun niiden kanssa ei vielä ole ongelmia, Vonk iloitsee.

kuva Vonk oli otettu saamastaan tunnustuksesta. Kuvassa mukana vasemmalta oikealle Ilpo Pietilä, Martti Sinisalmi ja Susanna Lehtimäki.


Tänään julkistettiin toinenkin tunnutus. Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto on myöntänyt Airi Mattilalle Kansalaistoiminnan palkinnon ansiokkaasta työstä ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Mattila toimi Satakunnan sydänpiirin toiminnanjohtajana vuosina 1998–2010.

Sydänviikko jalkautuu Kauppakeskus Iccon, Itäkeskuksenkaari 8, Lastenpäivään 21.4. Euro sydämestä -teemapäivänä. Kello 10.00–16.00 kerrotaan energiajuomien vaaroista, bongataan Sydänmerkkiä ja mitataan kolesteroliarvoja.

Kuvat: Antero Saari


Hakusana