Etusivu > Uutiset > 2012 > 04 > Tuhansia kasveja porilaisten silmäniloksi

Tuhansia kasveja porilaisten silmäniloksi

(02.04.2012 08:31 KANTT1 / päivitetty 02.04.2012 17:04 Tiilimäki Tarja)

Porin kaupungin puutarhalla on jo tähän mennessä tehty useampi viikko hommia, jotta kaupunki olisi kesällä ilo silmälle.

Kaupungin puutarhan kasvien 15 000 kokonaismäärää voi tavallinen kotipihapuutarhuri vain ihmetellä. Kunnioitusta herättävää myös lajikkeiden määrä, joka on lähes 90. Orvokeita istutetaan kevään aikana 3000 ympäri kaupunkia. Petunioita hupenee istutuksiin 2500 ja Raatihuoneen puiston komistukseksi tulee 400 Kannaa.

kuva Juurakoina talvehtineet Kannat ovat jo hyvässä vauhdissa.


- Kannoja on ensimmäisen kerran istutettu Raatihuoneen puistoon vuonna 1941. Suurin osa sen aikaisista juurakoista on edelleen käytössä, kertoo kasvihuonepuutarhuri Mari Sainio.

Narsisseja ja helmilinjoja

Tällä viikolla kasvihuoneen lämmöstä ulkoilmaan tuodaan kevätistutukset, torille ja Eetunaukiolle. Pääosassa ovat, jopa pientä pakkasta kestävät, narsissit ja helmililjat.
Kiihkein istutuskausi ajoittuu toukokuulle. Orvokit ilmestyvät katukuvaan perinteisesti Vapuksi. Kannat siirretään kasvupaikalleen kesäkuun puolella.

- Kasvivalinnassa lähdemme siitä, että kasvit olisivat mahdollisimman helppohoitoisia. Pienellä väkimäärällä ei ole mahdollisuuksia hoivata kovin oikukkaita kasveja. Lisäksi on otettava huomioon, kuten kotipuutarhassakin, kasvupaikkavaatimukset.

kuva Porin kaupungin puutarhan ympäristörakentajat Mirja Järvenpää ja Eila Nyman viimeistelevät pääsiäisaiheista pärekoria, jota voi ihastella Kauppatorilla huomisesta 3. huhtikuuta eli tikkutiistaista lähtien.

Puutarhatrendejä soveltaen

Porin kaupungin puutarhan vuosittain tuottama kasvimäärä on sitä luokkaa, että suurisuuntaisiin lajikekokeiluihin ei voi suin päin ryhtyä.

- Seuraamme toki alan lehtiä ja muita lähteitä ja käymme messuilla haistelemassa alan uusia tuulia. Puutarhatrendejä sovellamme mahdollisuuksien mukaan ja kokeilemme pienimuotoisesti uutuuksia joka vuosi.

Sainion mukaan varsinainen löytö oli muutama vuosi sitten kokeiltu sinikukkainen Salvia, joka osoittautui kauneutensa lisäksi kestäväksi ja helppohoitoiseksi ja jäi siltä kylvämältä lajivalikoimaan. Salviaa voi kesällä ihastella jälleen muun muassa Raatihuoneen puistossa.

- Istutuksien luonteessa on tapahtunut selvä muutos viimeisen kymmenen vuoden aikana. Värit ovat nyt murretumpia ja kokonaisuudet rönsyilevämpiä kuin aikaisemmin, Sainio kuvailee.

Sainio myöntää tarkastelevansa istutuksia välillä turhankin kriittisesti, mutta osaa olla niistä myös aidosti iloinen.


kuva Kaupungin puutarhan kevättöihin kuuluu myös pistokkaiden ruukuttaminen. Siniviuhkan taimia purkittamassa ympäristörakentajat Elina Fager ja Eila Nyman.

Kuvat: Tarja TiilimäkiHakusana