Etusivu > Uutiset > 2012 > 05 > Huvilajuovan rakennushistoria kartoitetaan

Huvilajuovan rakennushistoria kartoitetaan

(09.05.2012 12:24 KANTT1 / päivitetty 09.05.2012 13:21 Tiilimäki Tarja)

Porin Huvilajuovan mökkialueen rakennusten ja pihapiirien kartoitustyö käynnistyy näinä päivinä.

Porin kaupunkisuunnittelun ja Satakunnan Museon yhteistyössä toteuttama rakennuskartoitus aloitetaan Kvistiluodosta.

Touko-kesäkuun aikana selvityksen tekijät kiertävät alueella kuvaamassa rakennuksia ja pihapiirejä. Samalla kirjataan myös niiden historia ja nykytila.

Kartoittajat kaipaavat entisten ja nykyisten asukkaiden muistitietoa, vanhoja valokuvia ja asiakirjoja.

- Erityisen tärkeitä ovat tiedot rakennuksissa tehdyistä korjauksista ja muutoksista, entisistä asukkaista, erilaisista käyttötavoista ja tulevista suunnitelmista, kertoo selvityksen tekijä Anu Tuovinen.

Selvitystyöllä halutaan vaalia Huvilajuovan ominaispiirteitä ja perinteitä.Tuloksia voidaan käyttää tausta-aineistona rakennuksia korjattaessa, muutettaessa tai rakennettaessa.

Tieto talteen ja käyttöön

Työn valmistuttua pyritään laatimaan tietopaketti, joka olisi Huvilajuovan mökkiläisten käytettävissä. Selvitystyön tulokset tallennetaan myös Satakunnan Museon internetin kautta käytettävään Pakki-ohjelmaan, joka on vain viranomaiskäytössä.

- Huvilajuovan alue on niin laaja, että todennäköisesti jatkamme rakennushistoriallista selvitystyötä vielä ensi vuonna, toteaa Tuovinen.

Mökkejä Huvilajuovan alueella on lähemmäs pari sataa. Niistä vanhimmat ovat 1900-luvun alusta. Vuonna 2000 laadittu osayleiskaava turvaa alueen omaleimaisen huvila-asutuksen säilymisen ja uudistamisen.

Huvilajuopa on osa valtakunnallisesti merkittävää Kokemäenjoen luotojen kulttuuriympäristöä ja se kuuluu myös Porin kansalliseen kaupunkipuistoon, joka täyttää tänä vuonna 10 vuotta.


kuva Malla Meriniemi ja Anu Tuovinen kiertävät touko-kesäkuun aikana Huvilajuovan alueella jututtamassa mökkiläisiä. Kuva: Liisa Nummelin

Hakusana