Etusivu > Uutiset > 2012 > 05 > Porilaisurheilu on tarinoita täynnä

Porilaisurheilu on tarinoita täynnä

(10.05.2012 09:02 kanak1 / päivitetty 10.05.2012 13:40 Aaltonen Kalle)

Keskiviikkona pidetyssä muistelutilaisuudessa ei tuomittu eikä syytetty ketään.

Osana Satakunnan Museon Siäl o peli!-näyttelyä järjestetty ilta keräsi lähes satapäisen joukkion entisiä porilaisia huippu-urheilijoita sekä urheiluelämässä vaikuttaneita henkilöitä muistelemaan porilaisen urheilun monia eri vaiheita.

Illan aikana suurta huomiota saivat muun muassa silloin ajankohtaiset SVUL-/TUL-/TUK-väännöt, sekä politiikan vaikuttaminen yleiseen urheiluilmapiiriin.

– Koulusta asti ympärillä velloi porvarit-työväki-asetelma. Synnyinpaikka ja isän ammatti määräsivät urheiluseuran valinnassa, entinen Karhut-hyökkääjä Jouko Ojansuu tapaili mielessään.

Mexikon olympialaisten kultamitalisti vuodelta 1968, entinen painonnostaja Kaarlo Kangasniemi muisteli Porin voimailutalolla vietettyä aikaa lämmöllä.

– Harjoittelimme 4 x 4-metrisessä kopissa, jossa oli vain kaksi tankoa. Treenitahti oli kova, kun kaikki nostelivat vuoron perään. Silloin piti saada ylös vähintään sata kiloa, että pääsi edes yrittämään. Huonoimmat käskettiin pois ja parhaimmat saivat jäädä, Kangasniemi totesi huvittuneena.

”Ei tää ol naiste paikka!”

Porilaisurheilu on myös täynnä menestyneitä naisurheilijoita. Entisen yleisurheilija Eila Mikolan mukaan tänä päivänä on hienoa olla naisyleisurheilija. Toista oli ennen.

– Naisilla ei ollut valmentajia, ei leirejä ja 800 metriä oli pitkään pisin matka, jota naiset saivat juosta, koska naisen elimistö ei kuulemma kestänyt pidempiä matkoja.

Mikolan mieleen palautui myös tilanne talvella, kun hän hiihti satunnaisen mieskuntohiihtäjän ohi ladulla. Kuuleman mukaan mies oli mennyt kotiin ja suuttuneena todennut vaimolleen lopettavansa hiihdon harrastuksen.

Eläväisen ja keskusteluntäyteisen illan päätteeksi entinen olympiakomitean pääsihteeri Kosti Rasinperä totesi, että poliittiset näytelmät eivät kuulu urheiluun. Näkemyksiä saa olla, mutta aina pitää tulla toisten kanssa toimeen. Rasinperä kiitteli myös iltaan osallistuneita, joille urheilu on edelleen intohimo.

– Jos samaa paloa löytyisi nykyurheilijoista, olisi suomalaisurheilu aivan erinäköistä.

kuva Urheilumuistoja vaihdettiin Satakunnan Museolla sankoin joukoin. Kuva: Kalle Aaltonen

Hakusana