Etusivu > Uutiset > 2012 > 05 > Suomi puhtaaksi päivässä –kampanja näkyy myös Porissa

Suomi puhtaaksi päivässä –kampanja näkyy myös Porissa

(27.04.2012 10:45 Tiina.M Toivonen / päivitetty 02.05.2012 09:12 Toivonen Tiina M)

Porin kaupunki on mukana valtakunnallisessa Talkoillaan! -hyvinvointi-kampanjassa, jossa siivotaan koko Suomi puhtaaksi yhden päivän aikana.

Kansallinen talkoopäivä on 10.5., jotta lähiympäristö saadaan siivottua juhlakuntoon äitienpäiväksi. Talkoissa siivotaan yleisiä alueita kuten tienvarsia, rantoja, lähimetsiä, urheilukenttien laitamia keräämällä maassa olevia roskia. Ympäristövirasto organisoi kampanjaa Porissa ja on haastanut mukaan muut kaupungin hallintokunnat sekä kaikki porilaiset yhdistykset, seurat ja muut yhteisöt sekä naapurikunnat.
Talkoiden käytännön järjestelyt ovat yksinkertaiset: talkooporukka sopii ajankohdan siivoukselle ja päättää siivottavan alueen sekä ilmoittaa nämä ympäristövirastoon. Virastosta voi noutaa roskapussit ja jätesäkit. Talkoilijat huolehtivat täysien jätesäkkien poisviemisestä.
Etukäteen ilmoittautuneiden osallistujien jätesäkkejä otetaan maksutta vastaan Hangassuon jäteasemalla 10.–11.5.2012.

Myös jokainen kaupunkilainen voi osallistua koko kansan yhteisiin talkoisiin siivoamalla omaa lähiympäristöään tai tulemalla mukaan Porin Isomäen urheilukeskuksessa pidettäviin talkoisiin torstaina 10.5.2012 klo 14–18. Kokoontumispaikkana on Tennishallin pihamaa.
Ensimmäiseksi lämmitellään lihakset liikunnanohjaajan vetämällä alkuverryttelyllä, minkä jälkeen maastoudutaan Isomäen alueelle roskajahtiin. Roskien poimiminen on tehokasta lihaskuntotreeniä, joten kuntosalikäynnin voi vaihtaa talkoiluun raittiissa ulkoilmassa ja samalla pääsee ihastelemaan roskien alta paljastuvaa luontoa.
Talkoiden järjestelyissä ovat mukana Porin kaupungin ympäristövirasto, puistotoimi, vapaa-aikavirasto sekä Porin Jätehuolto. Veikko Lehti Oy osallistuu tuomalla paikalle jätelavan.

Viime keväänä Suomessa tehtiin historiaa suurilla siivoustalkoilla. Tuolloin jopa 295 000 ihmistä siivosi ympäristöään 172 kunnassa.
Porissa kampanjan haasteen vastaanotti yhteensä noin 1400 porilaista. Tänä keväänä Suomen siivoustalkoot yhdistyvät maailmanlaajuiseen World Cleanup 2012 –tapahtumaan, jonka puitteissa yli 100 maata ja miljoonia vapaaehtoisia siivoaa ympäristöään.
Porin tavoitteena on saada yli 3 000 osallistujaa tänä vuonna. Haasteen on ottanut vastaan jo 16 koulua, 11 yhdistystä ja 6 muuta yhteisöä. Talkoilijoiden määrä kasvaa päivittäin ja on nähtävissä ympäristöviraston nettisivuilla. Kampanjaan voi ilmoittautua huhtikuun loppuun asti.

kuva

Roskaantuneista alueista voi ilmoittaa Porin kaupungin ympäristövirastoon. Erityisen harmillisia ovat metsään kannetut sohvat ja kodinkoneet, sillä ne aiheuttavat vaivaa ja kustannuksia maanomistajille. Jäteneuvonta muistuttaa, että sähkö- ja elektroniikkalaitteiden vastaanotto on maksutonta ja sohvastakin pääsee eroon vain 15 euron jätemaksulla, joten rikos ei kannata. Molempia otetaan vastaan esimerkiksi Porin kierrätyskeskuksessa.


Hakusana