Etusivu > Uutiset > 2012 > 06 > Juhannuskokon polttaja kantaa vastuun

Juhannuskokon polttaja kantaa vastuun

(21.06.2012 11:18 kanak1 / päivitetty 21.06.2012 11:20 Aaltonen Kalle)

Suomalaisen keskikesän perinteisiin kuuluvat juhannustulet vaativat tarkkaa valvontaa.

Juhannuskokon polttamista koskevat samat säännöt kuin mitä tahansa avotulen tekoa. Avotulen teko taajama-alueella on yleensä kokonaan kielletty. Juhannuskokkoa voi polttaa haja-asutusalueella omalla maalla tai maanomistajan luvalla, mikäli metsäpalovaroitus ei ole voimassa, paikka soveltuu kokon polttoon ja kun se ei häiritse naapureita.

Kokkoa tulee polttaa palamattomassa paikassa, kuten hiekalla, kalliolla tai veteen rakennetulla lautalla. Kokkoa ei saa sytyttää metsään tai sen läheisyyteen, jos maasto on erityisen kuiva tai sää on tuulinen. Tällöin on metsäpalon vaara.

Tulen lähettyvillä tulee pitää runsaasti vettä esimerkiksi ämpäreissä. Kokon jäänteet sammutetaan aina vedellä, sillä tuhka saattaa pysyä kuumana vielä vuorokausien ajan. Tulta on vartioitava kokon sytyttämisestä sammuttamiseen asti.

– Avotulen käyttö ei ole jokamiehen oikeus. Ympäristö ja etäisyydet tulee ottaa huomioon, sillä myös kokon suora lämpösäteily voi olla varsin laaja-alaista, kertoo aluepalomestari Janne Kumpulainen Satakunnan pelastuslaitokselta.

Kumpulainen jatkaa, että vaikkei tulentekoon ole säädetty promillerajoja, tulee kokon polttajan kunto olla riittävä tulen valvomista varten.

– Sytyttämiseen ei myöskään tule käyttää bensiiniä, sillä se ainoastaan höyrystyy eikä pala.

kuva Kaunis juhannustuli vaatii aina tarkkaa valvontaa koko polttamisen ajan sytyttämisestä sammuttamiseen asti. Kuva: Ville Kangasniemi

Hakusana