Etusivu > Uutiset > 2012 > 06 > Puistopiknikille Kirjuriin

Puistopiknikille Kirjuriin

(11.06.2012 10:28 KANTT1 / päivitetty 16.06.2012 12:10 Tiilimäki Tarja)

Kirjurinluodossa järjestetään lauantaina 16. kesäkuuta Suvilystit. Tapahtuman tarkoituksena on elvyttää piknikperinnettä.

Suvilystit tapahtumalla juhlistetaan 10 vuotta täyttävää Porin kansallista kaupunkipuistoa ja 100 vuotiasta Kirjurin ravintolaa. 1900- luvun alkupuolen tunnelmaan voi virittäytyä pukeutumalla ja evästämällä tuon ajan tyylin mukaisesti.

- Parhaiten sonnustautunut piknik-seurue palkitaan, mutta kaikki porilaiset ovat tapahtumaan tervetulleita, asussa kuin asussa, muistuttaa kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen.

100 ensimmäiselle piknikseurueelle on luvassa juhlavuoden viltti. Kansaa viihdyttää sekä puhallin- että haitarimusiikki. Tilaisuuden avaa ex-kaupunginjohtaja Martti Sinisalmi ja kirjailija Hannes Tiira kertoo tarinoita Kirjurinluodosta. Luvassa on myös puistonvartija- ja puistotyönäytöksiä.

Maksuton tilaisuus alkaa kello 13 ja päättyy kello 16. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Porin kaupungin hallintokunnat.

Kesäpäivän viettoa kahvitellen

Kirjurinluoto on ollut porilaisten virkistyspaikka aina perustamisestaan lähtien. Puiston rakentaminen, puustoineen ja sorakäytävineen käynnistyi 1890-luvulla.

Ennen kiinteitä yhteyksiä Kirjuriin kuljettiin joko omalla veneellä tai venekyydillä Etelärannasta. 30-luvulla kulkua helpottamaan rakennettiin lauttayhteys. Ensimmäinen kiinteä silta Kirjuriin rakennettin vasta 1970-luvulla.

- Alkuaikoina Kirjuria kansoittivat herraskaisemmat porilaiset, mutta hyvin pian siitä tuli kaiken kansan kesänviettopaikka, kertoo Satakunnan Museon johtaja Juhani Ruohonen.

Kirjurissa kesäpäivä 1900 -luvun alussa sujui leppoisasti seurustellen, kahvitellen ja eväitä syöden. Mukana saattoi olla myös vähän vahvempia virvokkeita.

- Vanhoista sanomalehdistä löysin juttuja, joissa paheksuttiin liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamia järjestyshäiriöitä Kirjurinluodossa.

Kirjurinluodon merkitys kesänviettopaikkana korostui entisestään siinä vaiheessa, kun sinne rakennettiin uimalaitos 1924. Uimala toimi aina vuoteen 1950, jolloin Maauimala valmistui.

- Ei siihen aikaan porilaisilla ollut mahdollisuuksia matkustella siinä määrin kuin nyt. Kesäretki Kirjuriin tai Yyteriin oli kuin ulkomaille olisi lähtenyt.


kuva Seurue piknik-tunnelmissa Kirjurinluodolla 1900-luvun alussa.
kuva Rouvien kahvihetki 1910-20 -luvulla. Taustalla 100 vuotta täyttävä Kirjurinluodon ravintola.


Kuvat: Satakunnan museon kokoelmat


Hakusana