Etusivu > Uutiset > 2012 > 06 > Vähäx valottaa -festivaalin kuvat osaksi kuntapäättäjien opasta

Vähäx valottaa -festivaalin kuvat osaksi kuntapäättäjien opasta

(21.06.2012 11:52 MUSJK1 / päivitetty 21.06.2012 12:14 Jaakkola Kirsi)

Kuntapäättäjille sekä lasten ja nuorten palveluiden kehittäjille suunnattu Lasten ja nuorten kunta luo hyvinvointia -julkaisu on saanut pääasiallisen kuvituksensa Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston Vähäx valottaa -lasten ja nuorten valokuvafestivaalien kuvatarjonnasta. Kuvat ovat vuoden 2011 festivaalilta, jonka teemana oli liike ja liikutus.

Lasten ja nuorten valokuvat päätyivät vuoden 2012 Lapsiasiavaltuutetun vuosikirjaan Porin lastenkulttuurikeskuksen ja lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan pitkäaikaisen yhteistyön tuloksena. Porin lastenkulttuurikeskuksessa tuotettuja valokuvia on ollut esillä myös aikaisemmin Lapsiasiavaltuutetun julkaisuissa.

Huomio lapsen ottamissa valokuvissa
Julkaisussa haastatellaan Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston toiminnanjohtaja Päivi Setälää lasten valokuvailmaisusta. Setälä pohtii muun muassa lapsen kuvallisen ilmaisun tilanteita ja paikkoja suhteessa todellisuuteen. Hänen mukaansa lapsen ottama valokuva vaatii usein rinnalleen lapsen kertomuksen ja aikuiselta kuvanymmärtämisen valmiuksia.

– Valokuvan kohteeksi tarkoitettu voi olla näkymättömissä, joko kokonaan kuvan ulkopuolella, ruohikkoon piiloutuneena tai sen edessä onkin jokin este. Tämä ei ole väärin kuvattu vaan se on lapsen kuvallista ilmaisua, Päivi Setälä toteaa.

Apua kuntaratkaisujen tueksi
Lapsiasiavaltuutettu raportoi vuosittain valtioneuvostolle toiminnastaan sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien tilasta Suomessa. Vuosikirja on tiivis tietopaketti kuntapäättäjille ja kaikille kiinnostuneille lapsen ja nuoren oikeuksista ja hyvinvoinnista, jotka toteutuvat tai jäävät toteutumatta kotona ja kotikunnassa.

- Kuluvana vuonna aikuiset ottavat kantaa kotikuntansa näkymiin ja palveluihin syksyn kuntavaaleissa. Isoja ratkaisuja on tarpeen pohtia myös lasten ja nuorten näkökulmasta, sillä lasten hyvinvointi ratkaisee kunnan tulevaisuuden elinvoiman, toteaa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula. Aula näkee tärkeäksi, että lapsia ja nuoria kuullaan suoraan heidän omista kokemuksistaan kuntien palveluiden käyttäjinä ja rohkaisee päättäjiä hyödyntämään tätä kokemustietoa päätöksenteossa.

Vuosikirja verkossa
Lapsiasiavaltuuteutun vuosikirja 2012, Lasten ja nuorten kunta luo hyvinvointia - Opas kuntapäättäjille sekä lasten ja nuorten palveluiden kehittäjille on luettavissa pdf-versiona lapsiasiavaltuutetun verkkosivuilla www.lapsiasia.fi.


Hakusana