Etusivu > Uutiset > 2012 > 08 > Jäätelökioskien valvontaprojektin tulokset julki

Jäätelökioskien valvontaprojektin tulokset julki

(30.08.2012 10:09 kanak1 / päivitetty 30.08.2012 10:09 Aaltonen Kalle)

Projektin avulla kartoitettiin jäätelökioskeista myytävän irtojäätelön laatua ja siihen vaikuttavan toiminnan riskejä.

Porin seudun ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen (Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Luvia, Nakkila, Pori ja Ulvila) terveysvalvonnan toteuttamassa valvontaprojektissa tutkittiin jäätelökioskien siisteyttä, omavalvontaa ja työntekijän toimintaa. Lisäksi näytteiksi otettiin jäätelöä ja säiliö- tai kauhavettä. Jäätelökioskien jäätelönäytteistä 67 % oli hyviä. Tarkastukseen kuului yhdeksän kioskia.

Säiliö- ja kauhavesinäytteiden tulokset huonoja

Kauhavesi on lämmintä vettä, jossa on jäätelöstä sulanutta maitoa ja sokeria. Tämä antaa bakteereille hyvät kasvuolosuhteet, varsinkin kun kauhavesi voi seistä useamman tunnin ilman vaihtamista. Tilannetta huonontaa se, että kauhavesi otetaan usein säiliövedestä, joka on jo valmiiksi huonolaatuista.

Kioskeissa käytettävä vesi oli vesiboilereissa. Veden säilyttäminen boilerissa on bakteerien kasvun kannalta huono ratkaisu, koska kioskeissa käytetyissä boilereissa kuuma vesi ei voi sekoittua kylmän veden kanssa. Tällöin käytettävän veden lämpötilan tulisi olla sellainen, että sitä voi käyttää paljain käsin, koska vettä käytetään lähinnä käsien ja välineiden pesuun.

Jäätelöiden mikrobiologinen laatu oli hyvä, lukuun ottamatta yhtä välttävää ja yhtä huonoa. Jäätelönäytteet otettiin samalla kauhalla millä asiakkaille. Eli vaikka kioskien hygieniassa on puutteita, asiakkaat saavat yleensä mikrobiologiselta laadultaan hyviä annoksia.

Siisteydestä plussaa

Hyvinä asioina esiin nousi kioskien lattioiden ja pöytäpintojen siisteys, jokaisesta kioskista löytyi oma kaappinsa siivousvälineille. Myytävän ja varastoidun jäätelön lämpötilat olivat kaikissa kioskeissa kunnossa. Työntekijöillä oli useimmissa paikoissa työvaatteina essut ja hiukset olivat kiinni. Niissä paikoissa joissa työvaatteita ei ollut, työntekijöiden omat vaatteet olivat puhtaita.

Tarkastuksessa puutteina ilmeni, että omavalvontasuunnitelma ja kirjaukset puuttuivat useista kioskeista. Puutteita oli myös, että työntekijöillä ei ollut hygieniapasseja, eikä heille ollut tehty työhöntulotarkastuksia. Myös työntekijän perehdytys oli jäänyt usein vajaaksi.


Hakusana