Etusivu > Uutiset > 2012 > 08 > Mairen kasvutarina näyttämölle

Mairen kasvutarina näyttämölle

(30.08.2012 18:48 kantt1 / päivitetty 31.08.2012 11:10 Tiilimäki Tarja)

Porin Teatterin syksyn ensimmäinen ensi-ilta pureutuu Maire Gullichsenin varhaisvuosiin.

Helena Anttosen käsikirjoittama ja ohjaama kantaesitys kertoo Ahlströmin teollisuussuvun omapäisestä tyttärestä, josta kasvaa vähitellen poikkeuksellinen näkijä ja aikansa voimanainen.

- Kyseessä ei ole elämäkerta pikemminkin kasvutarina ja samalla sukukronikka. Mairen lisäksi tarinan keskiössä ovat taide ja voimakastahtoinen isä.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat vuosiin 1916 - 1931. Mairen nimiroolin tekee Heidi Rantakeisu, joka näyttelee esikuvaansa yhdeksän vuotiaasta tytöstä 24 vuotiaaksi nuoreksi naiseksi. Isänä eli Walter Ahlströminä nähdään Jukka Juolahti. Taide on läsnä näyttämöllä konkreettisesti Maarit Lehtosen esittämänä hahmona.

- Itse asiassa idea tähän ratkaisuun tuli Alvar Gullichsenilta. Näyttämölle tavallaan konkretisoituu Mairen sisäinen kädenvääntö taiteen merkityksestä hänelle itselleen. Loppujen lopuksi Maire pääsee itsensä kanssa sopuun siitä, että hänestä tulisi kuvataiteilijana korkeintaan keskinkertainen. Samalla hän oivaltaa toisenlaisen tehtävänsä modernin taiteen parissa, sen keräilijänä ja mesenaattina, luonnehtii Helena Anttonen.

Pojanpoika lavastajana

Mielenkiintoisen lisän näytelmän tekoprosessiin on tuonut se, että näytelmän on lavastanut Mairen pojanpoika kuvataiteilija Alvar Gullichsen, yhteistyössä visuaalisen taiteilijan Klaus Nyqvistin kanssa.

– Työn alkuvaiheessa hahmottelin lavastukseen modernia kuvastoa ja pyörittelin kubistisia visioita, kunnes oivalsin, että tässä näytelmässä vasta luodaan pohjaa sille Mairelle, joka teki elämäntyönsä modernin taiteen parissa, kertoo Alvar Gullichsen.

Gullichsenin mukaan lavastus on pelkistetyn piirustuksellinen höystettynä Välimerellisellä värimaailmalla. Viitteitä löytyy myös paperiteollisuuteen. Lavastajan innoittajana on ollut myös origami-arkkitehtuuri.

Näytelmän rooleissa nähdään myös muun muassa Katariina Lohiniva, Peter-Sebastian Lehtonen, Teemu Niemelä ja Anna-Maija Kokkinen. Puvustus on Taru Liipolan ja koreografia Jonna Johanssonin.

Näytelmä perustuu Cita Reuterin ja Mairen tyttären Lilli Alasen toimittamaan Mairen muistelmista koottuun teokseen Sateenkaaren värejä, tummia sävyjä.

Mairen ensi-ilta on Porin Teatterin päänäyttämöllä 8. syyskuuta.

kuva Ohjaaja Helena Anttonen on tehnyt tiivistä yhteistyötä lavastajien Alvar Gullichsenin (vasemmalla) ja Klaus Nyqvistin kanssa. Taustalla lavaste, jonka mallina on käytetty Andre Derainin Collioure maalausta. Kuva: Tarja Tiilimäki


Hakusana