Etusivu > Uutiset > 2012 > 09 > Cygnaeuksen koulu 100 vuotta

Cygnaeuksen koulu 100 vuotta

(28.09.2012 08:59 kanak1 / päivitetty 28.09.2012 08:59 Aaltonen Kalle)

Vuosien saatossa koulu on ehtinyt toimia niin vankilana kuin venäläiskasarmina.

kuva Aikaansa nähden varsin uhkea ja kaunis kolmikerroksinen rakennus valmistumisvuotenaan. Kuva: Satakunnan Museo

1900-luvulle tultaessa porilaiskoulut potivat tilanahtautta ja suuren keskuslämmitteisen keskuskansakoulun rakennushanketta ryhdyttiin valmistelemaan. Eteläpuistokadun pään peltopalstoille kohonneen Cygnaeuksen kansakoulun peruskivi laskettiin vuonna 1910. Arkkitehti Usko Nyströmin jugendvaikutteisten suunnitelmien mukaan rakennetun keskuskansakoulun vihkiäisiä vietettiin 12.10.1912.

Ensimmäisen maailmansodan seurauksena venäläinen sotaväki majoittui kouluun. Vapaussodan aikana punaiset pitivät koulua hallinnassaan ja säilyttivät koulun tiloissa valkoisia vankeja. Myöhemmin tilanne kääntyi päinvastaiseksi. Talvisodan aikana sotaväki majaili koululla ja rakennus toimi tällöin sotasairaalana. Koulun kattorakennelmat vaurioituivat pahoin ilmapommituksen seurauksena. 1940-luvulla koulu oli vuoroin omassa, vuoroin sotilaiden käytössä.

1960-luvun taitteessa koulun oppilasmäärä oli suurimmillaan 1751. Tänä päivänä koulussa on 361 oppilasta ja opettajia noin 30. Koulussa toimii musiikki- sekä kuvaamataitoluokkien lisäksi normaali yleisopetus sekä pienryhmäopetus. Kyseessä on myös kaupungin ainoa koulu Porin koulutoimen alaisuudessa, jossa on englanninkielisiä luokkia.

Vararehtori Anu Pusan mukaan koulun mittavaa ikää sekä arvokkuutta halutaan arvostaa ja huomioida jokapäiväisessä kouluarjessa.

– Vanhaa rakennusta kunnioitetaan sen hengessä ja ennen kaikkea perinteisistä käytöstavoista pyritään pitämään kiinni.

100-vuotisjuhlaa vietetään Cygnaeuksen koulussa perjantaina 28.9. Juhlapuhujana on koulussa itse opinahjossa aikoinaan ollut Jorma Uotinen.

kuva Koulu siirtyi kansa- ja kansalaiskoulusta peruskoulun ala-asteeksi vuonna 1974. Kuva: Kalle Aaltonen


Hakusana