Etusivu > Uutiset > 2012 > 09 > Omenapörssissä eroon liioista omenoista

Omenapörssissä eroon liioista omenoista

(07.09.2012 13:58 Tiina.M Toivonen / päivitetty 10.09.2012 08:45 Toivonen Tiina M)

Monet puutarhat pullistelevat parhaillaan omenoista. Omenat voivat olla ongelmajätettä, kun niitä kasvaa enemmän kuin pystytään käyttämään. Toisaalta ne, joilla omenapuita ei ole, ottaisivat hedelmiä mielellään.

Facebookiin perustettu Porin seudun omenapörssi auttaa omenoita ja omenattomia ihmisiä kohtaamaan toisensa.
Toimintaperiaate on yksinkertainen: sivulle voi jättää ilmoituksen, jossa kerrotaan missä omenoita on tarjolla tai ilmoittaa mistäpäin niitä haluaisi poimia. Omenapörssejä on toiminnassa myös muun muassa. pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

Myös perinteisiä keinoja voi käyttää omenoiden jakamiseen. Lähikaupan ilmoitustaululle voi viedä ilmoituksen omenista, laittaa niitä jakoon kadunvarteen tai tarjota esimerkiksi kouluihin.
Jos syöjiä ei kuitenkaan löydy tarpeeksi, jäteomenat voi laittaa haittaeläinsuojattuun kompostoriin. Omenat maistuvat mainiosti haittaeläimille ja houkuttelevat niitä paikalle, joten avonaiseen puutarhajätekompostoriin niitä ei tule laittaa.
Biojäteastiaan ja sekajäteastiaan omenia saa laittaa vain pienen määrän niiden painon vuoksi. Lisäksi omenat aiheuttavat sekajätteessä haittaa, kun ne jätepuristimessa litystyessään valuttavat nestettä.

Joissain kunnissa on vastaanottopaikkoja omenille. Oman kunnan ohjeet voi tarkistaa Porin kaupungin ympäristöviraston jäteneuvojilta.
Porissa jäteomenia varten on kaksi maksutonta vastaanottopaikkaa, jotka sijaitsevat Hangassuon jäteasemalla ja Veikko Lehti Oy:n pihassa Teljänkadulla. Lavat ovat käytettävissä niin kauan kuin omenoita tulee, ainakin lokakuun loppuun asti. Omenat menevät hyötykäyttöön, sillä metsästysseurat kuljettavat ne metsäneläinten ravinnoksi. Omenoita voi tarjota myös suoraan metsästysseuroille.

Jäteneuvonnan internetsivuilta löytyy ohjeita myös puutarhajätteen hävittämiseen. Esimerkiksi haravointijätteen sekä risujen ja oksien vastaanottopaikat ja –ajat kunnissa voi tarkistaa sieltä.


Hakusana