Etusivu > Uutiset > 2012 > 10 > Ohjeita kuntavaalien ennakkoäänestykseen

Ohjeita kuntavaalien ennakkoäänestykseen

(08.10.2012 16:11 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 09.10.2012 17:41 Salminen Tiina)

Keskusvaalilautakunta haluaa ohjeistaa kuntavaalien äänestäjiä, jotta mahdollisimman monet äänet voitaisiin hyväksyä.

- Kaikissa vaaleissa joudumme hylkäämään ääniä joko syystä tai toisesta. Äänestäjän on tärkeää tietää, että jos äänestyslippu menee pilalle väärän tai sotkuisen merkinnän takia voi vaalivirkailijalta pyytää uutta äänestyslippua, ohjeistaa keskusvaalilautakunnan I sihteeri Lauri Kilkku.

Ennakkoäänestyksessä käytetään lähetekirjettä, joka pitää allekirjoittaa äänestäjän toimesta. Keskusvaalilautakunta kouluttaa vaalivirkailijoita asiassa, mutta äänestäjänkin on hyvä tietää, että lähetekirje on allekirjoitettava tai ääni hylätään. Lisäksi ennakkoäänestäjän on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä.

- Lähetekirjeellä varmistetaan, että äänestäjä on äänestyskelpoinen Porissa. Lähetekirjeen avulla saamme myös tilastotietoa äänestysvilkkaudesta alueittain, kertoo Kilkku.

Kuntavaaleissa yksikin ääni voi olla ratkaiseva, joten numero kannattaa kirjoittaa äänestyslippuun selkeästi. Oikeusministeriö toivoo nykyisin, että äänestäjä laittaa numeroon seitsemän poikkiviivan, jotta sitä ei sekoiteta numeron yksi kanssa.

Ennakkoäänestäjän muistilista:

  • Ota henkilöllisyystodistus mukaan
  • Kirjoita ehdokkaan numero äänestyslippuun annetun ohjeen mukaan
  • Allekirjoita lähetekirje

Kuntavaalien ennakkoäänestys on 17.-23.10.2012. Ennakkoäänestyspaikat löydät Porin kaupungin kuntavaali-sivulta.


Hakusana