Etusivu > Uutiset > 2012 > 11 > Porin suun terveydenhuolto Suomen eliittiä

Porin suun terveydenhuolto Suomen eliittiä

(16.11.2012 09:02 kanak1 / päivitetty 16.11.2012 09:02 Aaltonen Kalle)

Porin suun terveydenhuolto palkittiin muun muassa monipuolisesta ja laajasta nuorten hammasterveyden parissa tehdystä työstä.

Leaf Suomi Oy:n, Terveyskeskushammaslääkäriyhdistys ry:n, Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry:n ja Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry:n järjestämän Vuoden terveyskeskushammashoitola 2012-kilpailun tavoitteena oli tänä vuonna etsiä hammashoitola, joka on onnistuneesti kehittänyt puhuttelevia keinoja kertoa suun terveydestä yläkoululaisille.

Kilpailun voittanut Porin suun terveydenhuolto on tuomariston mukaan edelläkävijä hammasterveyden edistämistyössä. Ennaltaehkäisevän työn organisoijana toimiva hammashoitaja Kirsi Vonk on varsin kiitollinen saadusta huomiosta.

– Asioita voidaan ennaltaehkäistä paljon, kun niitä katsotaan nuorten kanssa yhdessä 2000-luvun hengessä. Enää ei mennä kouluihin pesemään yhdessä hampaita.

Näkyviä tuloksia

Vonk on myös pitänyt erilaisia teemapäiviä yläkouluissa, mutta hän on myös vieraillut rippileireillä ja nuorisoyksikön järjestämissä diskoissa. Vonkin mukaan yhteistyö eri tahojen kanssa on toiminut ja nuoret ottivat onkeensa, kun aiheena oli muun muassa nuuskan käyttö.

– Esityksessäni näytin kuvia porilaisnuorten suista ja kerroin, mitä hampaille tapahtuu jos esimerkiksi juo paljon sokerijuomia. Konkreettiset esimerkit herättivät nuorissa kysymyksiä ja heidän kanssaan pääsi hyvin vuorovaikutukseen.

Energiajuomien kulutuksesta puhutaan tänä päivänä paljon. Porin suun terveyden huolto järjestikin Porin Veden kanssa vesipullokampanjan, jossa nuoria muistutettiin kaupungin hyvästä vedestä ja kannustettiin käyttämään janojuomana vettä sokerijuomien sijaan.

On kuitenkin varsin hämmästyttävää, kun Vonk kertoo porilaisnuorten hampaiden reikiintymisestä. Ennaltaehkäisevän työn vaikutus on alkanut näkyä.

– Tulosten perusteella alle 18-vuotiaiden hampaiden reikiintyminen on lähtenyt laskuun! Pitää muistaa, että tällaiset tulokset näkyvät hitaasti, mutta kun ne alkavat näkyä, kaupunki säästää todella suuria määriä.

Suu vaikuttaa koko elimistöön. Kun nuoret syövät paljon herkkuja ja juovat sokerijuomia, voi tulla yleissairauksia kuten diabetesta. Kaikki nämä ovat tulevat myös Porin kaupungille kalliiksi, jos asioita ei aleta huomioimaan ajoissa.


Hakusana