Etusivu > Uutiset > 2012 > 11 > Porin tulvasuojeluun liittyvää jäädytysajoa valmistellaan

Porin tulvasuojeluun liittyvää jäädytysajoa valmistellaan

(29.11.2012 08:56 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 29.11.2012 08:56 Salminen Tiina)

Sateinen vuosi sekä tietoisesti tehty runsas juoksutus on johtanut Kokemäenjoen isoon virtaamaan. Runsaalla juoksutuksella on pyritty siihen, että sisämaan järvissä olisi riittävästi tilaa, jotta virtaamaa voitaisiin pienentää pakkasjakson alkaessa.

- Tammerkoskelta asti voimalaitosten virtaamaa ryhdytään pienentämään, sillä tähän asti juoksutus on ollut voimakasta. Tämä on rauhoittava viesti, koska vuosi on ollut ennätyssateinen, kertoo Porin tulvasuojeluhankkeen projektipäällikkö Pekka Vuola.

Vettä onkin satanut vuoden aikana enemmän kuin 50 vuoteen. Sääennusteen mukaan pakkasjakso on aluillaan ja jatkunee viikkoja. Pian on mahdollisuus tehdä niin sanottu jäädytysajo, jolla pystytään edistämään jääkannen muodostumista.

- Viime ajat Kokemäenjoen juoksutus Porin kohdalla on ollut noin 400 kuutiometriä sekunnissa. Juoksutuksen pienentäminen johtaa siihen, että virtaama Porissa puolittuu ja jääkannen muodostuminen mahdollistuu, sanoo Vuola.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan hyydepuomit asennetaan alkuviikosta ja jäädytysajon ajankohta ratkeaa sen perusteella, millaisena sää toteutuu. Jäädytysajon alustava toteutusajankohta on itsenäisyyspäivän aikaan, jolloin vesi on ennusteiden mukaan jäähtynyt 0-asteiseksi.

Vuolan mukaan Porissa ei ole nostettu tulvasuojeluun liittyvää valmiutta, koska aihetta siihen ei ole.

- Mitään tulvavaaraa ei ole. Jos todellisen tulvavaaran ennustetaan muodostuvan, valmiutta nostetaan ja siitä tiedotetaan.


Hakusana