Etusivu > Uutiset > 2012 > 11 > Sota-ajan muistitietoja kerätään

Sota-ajan muistitietoja kerätään

(29.11.2012 13:50 Tea Bogdanoff / päivitetty 30.11.2012 09:26 Bogdanoff Tea)

Onko sinulla Porin metsään liittyviä sota-ajan muistoja, joista haluat kertoa myös muille? Osana Porin kansallisen kaupunkipuiston 10-vuotisjuhlavuoden toimia on tekeillä selvitys, johon myös sinun muistosi voidaan kirjata. Selvityksessä muistot jäävät elämään myös tuleville sukupolville.

kuva Kuvat: Kartta Porin lentokentän alueelta vuodelta 1944, sirpalesuojavallitus nykypäivänä ja Junkers Ju 87 -Stuka syöksypommittaja. Kuvat: Keski-Suomen Ilmailumuseo ja Porin kaupunkisuunnittelu.


Porin metsän ulkoilupolkujen varrella voi yhä nähdä jälkiä toisen maailmansodan ajasta. Alueella risteilee rullaus- ja piiloteitä, ja niiden varsilla lentokoneiden sirpalesuojiksi rakennettuja vallituksia. Sirpalesuojia rakennettiin Porin metsään vuosien 1942-1944 aikana yhteensä 90 kappaletta ja ne on mitoitettu hävittäjäkoneita ja Ju 87 Stuka -syöksypommittajia varten.

Porin kaupungin teknisen palvelukeskuksen koordinoimassa Kohtaamisen paikat -hankkeessa laaditaan parhaillaan selvitystä toisen maailmansodan ja jatkosodan vaiheista Porin metsässä. Saksalaisten sotilaiden läsnäolo, lentokentän kehittyminen, rakennetut sirpalesuojat ja rullaustiet ovat kiinnostava osa kaupungin ja Porin metsän historiaa. Lentokoneiden sirpalesuojien vallitukset ovatkin rinnastettavissa muinaismuistolain suojaamiin kohteisiin.

Selvitystä varten hankekoordinaattori Sari Parkkali kerää parhaillaan Porin metsän sota-ajan muistitietoja haastattelemalla vapaaehtoisia.

- Haastattelut pyritään toteuttamaan joulu- ja tammikuun aikana. Muistitietoja ja muistoja voi toimittaa kirjallisesti, mutta haastatteluajan voi sopia myös soittamalla, kertoo Parkkali.

Tutustu ulkoilureittien varrella Porin metsän historiaan

Osana Porin kansallisen kaupunkipuiston 10-vuotisjuhlavuoden toimia, kolme sirpalesuojaa on kunnostettu ja pääsyä niille on helpotettu rakentamalla pitkospuut. Lisäksi kohteiden luo on pystytetty opastaulut. Kunnostetut sirpalesuojat löytyvät Porin metsän veteraanilenkin ja Maastolenkin varrelta.

Muistitietoja voi toimittaa kirjallisesti tai puhelimitse:
Porin kaupunki, tekninen palvelukeskus
Hankekoordinaattori Sari Parkkali
PL 95, 28101 Pori

044 701 0263, sari.parkkali@pori.fi

kuva

Hakusana