Etusivu > Uutiset > 2012 > 11 > Usko tonttuihin ei järky

Usko tonttuihin ei järky

(15.11.2012 12:04 kanak1 / päivitetty 15.11.2012 12:23 Aaltonen Kalle)

Suosittu Tonttunäyttely avautuu perjantaina Satakunnan Museossa.

kuva Kiltteydentarkkailu on yksi tontun tärkeimmistä tehtävistä. Kuva: Satakunnan Museon kokoelmat, SatM.

Tonttujen laajasta suvusta, suomalaisesta kansanperinteestä, vanhoista uskomuksista ja entisajan elämänmenosta kertova näyttely johdattaa niin pienet kuin isot museokävijät taianhohtoiseen maailmaan yli 70 tontun voimin.

Museokävijät pääsevät tutustumaan muun muassa tonttujen tärkeimpiin tehtäviin, kuten kiltteydentarkkailuun, lahjatoivelistojen lukemiseen sekä joululahjojen tekoon. Näyttelyssä esitellään myös uskomustarinoissa esiintyvät talo-, sauna-, talli- ja riihitontut. Tonttujen avulla museokäynnistä pyritään tekemään lapsille miellyttävä kokemus.

– Perinteet ovat lapsilla aika hyvin hallussa ja näyttelyssä aiemmin käyneet lapset saattavat muistaa esimerkiksi eri tonttujen nimiä. Lasten uskomus tonttuihin etenkin joulun alla on edelleen vahva. Skeptikkolapsia näkyy näyttelyssä harvoin, hymähtää museoassistentti Sari Kaarto.

Tonttunäyttelyä on toteutettu joka toinen vuosi Satakunnan Museossa jo vuodesta 1996. Näyttelyn tontut ovat vierailleet eri Satakunnan museoiden lisäksi myös Saksassa sekä Ruotsissa.


Hakusana