Etusivu > Uutiset > 2013 > 01 > Asema-aukiota ehdotetaan korkeakoulujen yhteiskampukseksi

Asema-aukiota ehdotetaan korkeakoulujen yhteiskampukseksi

(17.01.2013 10:00 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 17.01.2013 10:00 Salminen Tiina)

Kaupunginhallitus käsittelee kaupunginjohtajan esitystä kokouksessaan maanantaina.

Kaupunginjohtajan asettaman työryhmän yksimielisessä esityksessä Porin yliopistokeskus, Satakunnan ammattikorkeakoulu sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu jakaisivat tulevaisuudessa yhteiset tilat Asema-aukiolla. Winnova ottaisi ehdotuksessa käyttöönsä SAMK:n tilat Vähälläraumalla.

Työryhmän yksimielisessä esityksessä oppilaitosten yhteinen kampus perustettaisiin Asema-aukiolle, kuitenkin niin, että Satakunnan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan koulutus jäisi nykyiseen paikkaansa Tiilimäelle. Työryhmä on erikseen selvittänyt mahdollisuuden SAMK:n sosiaali- ja terveysalan koulutuksen ja Diakin yhteisistä tiloista Tiilimäellä. DIAK on ilmoittanut halunsa yhteistoimintaan esitetyssä vaihtoehdossa.

Esitykseen päädyttiin, koska selvitysten perusteella Asema-aukio nousee käytettävyydeltään, toiminnallisuudeltaan ja muuntojoustavuudeltaan Puuvillaa paremmaksi. Asema-aukion sijoitusvaihtoehto täyttää tavoitettavuuden, paikoituksen ja näkyvyyden vaatimukset parhaiten. Asema-aukion tilaratkaisu on myös kokonaistaloudellisesti edullisempi.

Joukkoliikenne palvelee hyvin molempia vaihtoehtoja, mutta Asema-aukio vauhdittaa matkakeskuksen kehittämistä ja mahdollistaa opiskelijoiden kulkemisen joko juna- tai linja-autoyhteyksien päästä ilman ylimääräisiä bussivaihtoja.

Kaupunginjohtaja asetti 27.4.2012 työryhmän jatkoselvittämään ammattikorkeakoulun ja toisen asteen ammatillisen koulutuksen tilajärjestelyjä Porissa. Työn lähtökohtana oli Winnovan kaikkien tilojen sijoittuminen Vähärauman nykyiselle Winnovan ja SAMK:n alueelle. Vastaavasti haluttiin muodostaa yhtenäinen korkeakoulukampus kaupunkikeskustaan. Ratkaisulla toteutetaan myös opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteita ja se tukee omalta osaltaan sekä yliopistokeskuksen että ammattikorkeakoulun toimintojen säilymistä ja kehittymistä Porissa.

Vaihtoehdot uudeksi kampusalueeksi olivat Asema-aukion ja Puuvillan alueet. Aiemmin mukana olleet vaihtoehdot oppilaitosten pysymisestä nykyisissä paikoissa tai niin sanotun City-kampuksen (hajautettu malli eri osissa kaupunkikeskustaa) perustamisesta luovuttiin.

Työryhmä otti työssään huomioon, että koulutuksen kehittämisessä innovatiivisten ja nykyaikaisten toimitilojen merkitys on huomattava. Tiloissa tulee olla mahdollisuus kokoontua muutenkin kuin luennoille. Nykypäivän nuori ratkaisee opiskelupaikkansa osin oppilaitoksen sisäisen ja ulkoisen infran kautta. Koulutuksen kilpailukykyyn vaikuttavat myös tarjolla olevat asunnot ja muut oppilaspalvelut.


Hakusana