Etusivu > Uutiset > 2013 > 02 > Pori antaa lausuntonsa kuntarakenneuudistukseen

Pori antaa lausuntonsa kuntarakenneuudistukseen

(25.02.2013 20:00 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 26.02.2013 09:46 Salminen Tiina)

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdottaman lausunnon kuntarakennelakiluonnoksesta sellaisenaan kokouksessaan 25. helmikuuta äänin 50-7, (yksi tyhjä, yksi poissa).

Keskusta ja Kristillisdemokraatit ehdottivat lausunnon tekstiin muutoksia. Muut puolueet kannattivat kaupunginhallituksen ehdotusta. Puheenvuoroissa nousivat esiin huoli Satakunnan pirstoutumisesta ja siitä pystyykö päivystyssairaala järjestämään lähipalvelut kaikille asukkaille tulevaisuudessa.

Porin tavoitteena vahva peruskunta

Valtiovarainministeriö pyysi lausuntoa kaikilta Suomen kunnilta hallituksen esityksestä kuntarakennelakiuudistukseen.

- Hallitus tavoittelee vahvoja ja elinvoimaisia peruskuntia. Pori 2016 -strategiassa sekä valtuustosopimuksessa tämä on jo huomioitu. Lausunnossa hyväksymme hallituksen tavoitteet, määräajat ja menettelyt, kertoo kehittämispäällikkö Timo Aro.

Kaikki kunnat antavat oman lausuntonsa kuntarakennelakiluonnoksesta 7.3. mennessä.

Porin kaupungin lausunnossa esitetään kahta vaihtoehtoista mallia kuntarakenneselvitykseen.

Suppeammassa mallissa yhtenäisen alueen muodostaisivat Pori, Ulvila, Nakkila, Harjavalta, Luvia ja Merikarvia perusteinaan yhdyskuntarakenne- ja työssäkäyntikriteerit sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen.

Laajemmassa mallissa perusteina ovat palvelu-, elinvoima- ja talouskriteerit, joiden mukaan selvityksen kohteena olevan alueen muodostaisivat yllä olevien kuntien lisäksi Kokemäki, Pomarkku ja Siikainen.

- Porin kaupungin tavoitteena on muodostaa alueelle toiminnallisesti eheä kokonaisuus. Kiinnitämme selvitysperusteissa huomiota ensisijaisesti niin sanottuun elinvoimaperusteeseen eli yhdyskuntarakenne- ja työssäkäyntikriteereihin, Aro jatkaa.

Valtiovarainministeriölle on ilmoitettava 30.11. mennessä mitkä kunnat ryhtyvät tekemään yhdistymisselvityksiä. Kuntarakenneuudistuksen on määrä astua voimaan vuosien 2015-2017 aikana.


Hakusana