Etusivu > Uutiset > 2013 > 03 > Alkoholin oston ikärajavalvonta tehostunut

Alkoholin oston ikärajavalvonta tehostunut

(25.03.2013 13:14 kanhe2 / päivitetty 25.03.2013 13:14 Harjula Eerika)

Maaliskuussa 2013 Porin, Ulvilan ja Merikarvian alueella tehtiin Pakka-hankkeen toimesta ostokokeita alkoholin vähittäismyyntiin.

Ostokokeet ovat osa Pakka-hankkeen (paikallinen alkoholipolitiikka) paikallista tilannekartoitusta. Päivittäistavarakauppa ry:n nykyisen ohjeistuksen mukaan henkilöllisyys tulisi tarkistaa kaikilta alle 30 vuotta vaikuttavilta alkoholin ostajilta. Yhteensä ostokoekohteita oli 57 ja koeostoja tapahtui kaikkiaan 170 kappaletta.

Tutkimuksen mukaan ikärajavalvonta on tehostunut erityisesti pienissä ja suurissa vähittäismyymälöissä. Kaikista koeostoista 74 prosenttia päättyi henkilöllisyystodistuksen kysymiseen, viime vuonna tulos oli vain 38,2 prosenttia. Alkoilla ikärajavalvonta toteutui tänäkin vuonna 100 prosenttisesti, eli kaikki koeostajien ostoyritykset päättyivät henkilöllisyystodistuksen tarkastamiseen. Kioskeilla ja huoltoasemilla sen sijaan on eniten tehostettavaa ikärajavalvonnan toteuttamisessa. Yli puolet koeostoista onnistui ilman ikärajakontrollia.

Tulosten raportoinnissa kiinnitettiin huomiota alkoholin ostoaikaan, myyjän arvioituun ikään, -sukupuoleen sekä kaupan ruuhkaisuuteen. Ahkerimpia henkilöllisyyspapereiden kysyjiä olivat tänä vuonna yli 40–vuotiaat naismyyjät.

Lisätietoa Pakka-hankkeesta


Hakusana