Etusivu > Uutiset > 2013 > 03 > Jokikeskuksen suunnittelu etenee vuorovaikutuksen avulla

Jokikeskuksen suunnittelu etenee vuorovaikutuksen avulla

(07.03.2013 15:16 Tea Bogdanoff / päivitetty 08.03.2013 07:56 Bogdanoff Tea)

Jokikeskuksen kehittämiseen haettiin uusia menetelmiä järjestämällä työpaja kaupungin, asukkaiden, yrittäjien, kolmannen sektorin ja muiden alueesta kiinnostuneiden tahojen kesken. Työpajassa pohdittiin myös yhteistyön mahdollisuuksia ja haasteita.

Työpajan tavoitteena oli kehittää ja ideoida Jokikeskuksen alueen palveluita ja toiminnallisuuksia alueen yrittäjien, asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Työpajan kävelykierroksella jokirannassa mukanaolijat suorittivat tehtävärasteja. Tehtävärasteilla haettiin vastauksia alueen kehittämiseen luovin menetelmin. Tarkoitus oli heittäytyä unelmoimaan ja kurkistaa tulevaisuuteen.

- Tarkoitus oli löytää uusia ajatuksia siihen, millaista toimintaa ja tekemistä jokirantaan voisi syntyä vaikka jo ensi kesäksi ja mitkä ovat avaimet suunnitelmien toteutumiseen. Päivän päätteeksi syntyneitä ideoita peilattiin Jokikeskuksen valmiiseen yleissuunnitelmaan, kertoo hankekoordinaattori Sari Parkkali.


Jokikeskuksen työpajaan osallistuneet tarttuivatkin rohkeasti tehtävärasteihin ja päivän saldona oli kasa kehittämisideoita ja avauksia niiden toteuttamiseen. Ideat vaihtelivat valaistuksen kehittämisestä melonta- ja historiaviikkoon ja piknik-kulttuurin edistämisestä kierrätysroskiksiin.

- Ideoita tuli runsaasti, ja koostamme niistä vielä visuaalisen yhteenvedon. Toivomuksena on, että osallistuneista tahoista löytyy innostusta lähteä viemään eteenpäin syntyneitä ideoita, sanoo Parkkali.

Työpajasta myönteisiä kokemuksia


Palveluiden kehittämisen ja toiminnallisuuden ohella työryhmässä pohdittiin yhteistyön ja tiedonkulun mahdollisuuksia ja haasteita. Kokemukset työpajasta olivat erittäin myönteiset.

- Haimme lisää kokemuksia vuorovaikutteisen ja osallistuvan suunnittelun menetelmistä. Suosittelen tällaisten menetelmien hyödyntämistä laajemminkin kaupungin eri hallintokunnissa, toteaa Parkkali.

Kaupunki käynnisti jokirantojen kehittämisen kesällä 2010. Jokikeskuksen suunnittelu on edennyt monipuolisen vuorovaikutuksen tuloksena, alueella on toteutettu muun muassa laajoja kansalaiskyselyjä, yleisötilaisuuksia ja sidosryhmätapaamisia.

Työpaja järjestettiin yhteistyössä Porin kaupungin teknisen palvelukeskuksen Kohtaamisen paikat -hankkeen, kaupunkisuunnittelun, Porin Yrittäjien ja Prizztech Oy:n Luova Rinki -hankkeen kesken. Menetelmäosaamista työpajaan toi palvelumuotoilutoimisto Palmu Inc Helsingistä.Hakusana