Etusivu > Uutiset > 2013 > 06 > Harvinainen pronssikautinen esinelöytö Nakkilasta

Harvinainen pronssikautinen esinelöytö Nakkilasta

(07.06.2013 09:41 MUS_KS / päivitetty 10.06.2013 09:00 Kaarto Sari)

Kesäkuun alkupäivinä Satakunnan Museoon toimitettiin harvinainen esihistoriallinen esine, pronssikirves. Esineen toi museoon sen löytäjä, porilainen Ilkka Laine. Kirves löytyi pellosta Nakkilan Leistilästä.

Pronssinen kirves on pienikokoinen ja se on tyypiltään niin kutsuttu putkikirves: sen kantaosana on ollut ontto putki, johon kirveen varsi on työnnetty. Usein putkikirveissä on putken suussa ollut silmukka, jonka kautta kulkeva side on varmistanut terän kiinnipysymisen varressa. Nakkilan kirveen putkiosa on katkennut eikä jälkiä mahdollisesta varttamissilmukasta voi tämän vuoksi havaita. Kirves ajoittuu pronssikauden (1500-500 ennen ajanlaskun alkua) jälkipuoliskolle.

Pronssikautiset esinelöydöt ovat varsin harvinaisia. Pronssikirveitä on Suomesta löydetty kaikkiaan reilut 50 kappaletta. Satakunnasta kirveitä on aikaisemmin löytynyt 10, näistä suurin osa Harjavallan, Nakkilan ja entisen Kiukaisten kunnan alueelta. Samalta alueelta tunnetaan lukuisa määrä pronssikautisia röykkiöhautoja eli hiidenkiukaita ja myös asuinpaikkoja tunnetaan. Useat aikaisemmatkin kirveet on löydetty pellosta. Ilmeisesti ne eivät ole hautalöytöjä, vaan lienevät hukattu tai mahdollisesti aikanaan uhrattu veteen.

kuva

Kuva: Hanna Jaakola, Satakunnan Museo.Hakusana