Etusivu > Uutiset > 2013 > 07 > Sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanotto laajenee

Sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanotto laajenee

(22.07.2013 10:32 YMPHP1 / päivitetty 23.07.2013 09:59 Hakala Pauliina)

Uuden jätelain myötä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden jakelijoiden vastaanottovelvollisuus on laajentunut. Toukokuun alusta lähtien kotitaloudet ovat voineet palauttaa käytöstä poistuneen SE-laitteen myös kauppoihin tietyin ehdoin.

Kaupan vastaanotossa laitteet jaetaan koon mukaan kahteen ryhmään. Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, jonka ulkomitoista mikään ei ylitä 25 senttimetriä, kuluttaja saa palauttaa ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta seuraavan tyyppisiin myymälöihin: myyntipinta-alaltaan vähintään 1000 neliömetrin kokoiseen SE-laitteita myyvään päivittäistavarakauppaan tai vähintään 200 neliömetrin kokoiseen SE-laitteita myyvään erikoiskauppaan. Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, jonka ulkomitoista jokin ylittää 25 senttimetriä, kuluttaja saa palauttaa mihin tahansa kauppaan ostaessaan sieltä uuden vastaavan laitteen.

SE-laitteita ovat muun muassa kellot, taskulamput ja hiustenkuivaajat (pien-SER), matkapuhelimet, digikamerat ja tietokoneet (data-SER) sekä loiste-, LED- ja energiansäästölamput (lamppu-SER). Vanha laite tai lamppu tulee palauttaa ilman pakkausta ja ohjekirjoja. Kylmälaitteista tyhjennetään elintarvikkeet. Tulostinten mustepatruunat, pölynimurien pölypussit ja kahvinkeitinten kannut eivät myöskään kuulu SER-keräysastiaan.

Kauppiaiden mukaan Porin seudun myymälöihin on jo alkanut palautunut jonkin verran SE-romua. Kukin kauppa päättää itsenäisesti keräystavasta ja välineestä. Useissa kaupoissa vastaanotto toimii ojentamispalveluna eli henkilökunta ottaa tuotteet vastaan ja lajittelee ne asiaankuuluvasti.

Ohjeita ja lisätietoja niin kauppiaille kuin kuluttajillekin löytyy osoitteesta www.ser-kierrätys.fi. Alueelliset keräyspisteet löytyvät osoitteesta www.kierratys.info.

kuva


Hakusana