Etusivu > Uutiset > 2013 > 10 > Hangassuon jätteet hyödynnetään energiaksi

Hangassuon jätteet hyödynnetään energiaksi

(03.10.2013 14:34 Hirvi Suvi / päivitetty 03.10.2013 15:31)

Hangassuolla siirrytään yhdyskuntajätteiden loppukäsittelystä niiden hyödyntämiseen jätevoimaloissa vuodesta 2014 alkaen.

Uusien hyödyntämislaitosten, eli jätevoimaloiden myötä Hangasuon toiminnan luonne muuttuu merkittävästi samoin kuin muidenkin Suomen jätekeskusten. Tavoitteena on saada vuodesta 2014 alkaen Hangassuon kierrätyskelvoton yhdyskuntajäte toimitettavaksi kilpailutettuun hyödyntämislaitokseen. Hyödyntäminen voi olla materiaalihyödyntämistä ja energiahyödyntämistä.

Vuoden 2013 kaatopaikka-asetuksen mukaan orgaanista jätettä ei saa loppukäsitellä eli kaatopaikkasijoittaa vuoden 2016 alusta. Suomeen on rakentunut ja rakentumassa jätevoimaloita, jotka voivat hyödyntää energiaksi kierrätyskelvottoman sekalaisen yhdyskuntajätteen.

kuva

Jätteen hyödyntämislaitokset, joissa jäte muutetaan sähköksi ja lämmöksi. Kuva: Porin jätehuolto.

Vanhan alueen jälkihoitourakka valmistuu lokakuussa 2013

Jälkihoitourakan myötä mikroturbiinilaitos hyödyntää kaatopaikkakaasut alueen verkkoon sähköksi entistä tehokkaammin.

Jälkihoitourakassa vanhalle alueelle on rakennettu ympäristöluvan mukaiset pintarakenteet ja kaasunkeräysrakenteet. Nämä estävät haitallisten kaatopaikkakaasujen pääsyn ilmakehään ja ohjaavat jätetäytössä syntyvät kaasut kaasunkeräysjärjestelmän kautta hyödynnettäväksi mikroturbiinilaitokseen. Porin Jätehuolto on rahoittanut Hangassuon jälkitöiden kustannukset jätemaksuista kerätyllä tuotolla.

Sähköntuotanto vastaa 150 sähkölämmitteisen omakotitalon sähköntuotantoa. Kaatopaikkakaasua on arvioitu muodostuvan jätetäytössä vielä parinkymmenen vuoden ajan.


Hakusana