Etusivu > Uutiset > 2013 > 11 > Porin työllisyystilanne on vielä kohtuullinen

Porin työllisyystilanne on vielä kohtuullinen

(27.11.2013 14:59 Hirvi Suvi / päivitetty 27.11.2013 15:02)

Porin työllisyystilanne ei anna aihetta hakeutua äkillisen rakennemuutoksen alueeksi. Satakunnan ELY-keskus seuraa tilannetta aktiivisesti.

Eilen julkistettujen Hollming Worksia koskevien irtisanomisuutisten myötä on Porin seudulla herännyt keskustelu siitä, tulisiko Porin hakeutua Rauman seudun tavoin pikaisesti äkillisen rakennemuutoksen alueeksi.

Rakennemuutosalueeksi nimeäminen mahdollistaisi alueelle lisärahoitusta muun muassa yritysten investointi- ja kehittämishankkeisiin ja työllisyyden hoidon määrärahoihin. Äkillisen rakennemuutosalueen päätökseen vaikuttavat muun muassa menetettävien työpaikkojen määrä ja työpaikkamenetysten arvioitu vaikutus työttömyysasteeseen.

Rakennemuutosasemaa haetaan valtioneuvostolta yhdessä alueen viranomaisten ja kohdealueen kuntien ja kaupunkien kanssa. Satakunnan ELY-keskus, TE-toimisto, Porin kaupunki ja Satakuntaliitto ovat jo pidemmän aikaa seuranneet tarkoin Porin seudun työllisyyden kehittymistä.

Pori ei täytä rakennemuutosalueen ehtoja

Arvioidun työpaikkavähennyksen tulee olla yleensä vähintään 1,5 % alueen työpaikkamäärästä ennen kuin reunaehdot äkillisen rakennemuutoksen osalta alkavat täyttyä. Porin kaupungin osalta tämä tarkoittaisi noin 540 työpaikan menetystä ja koko Porin seudun osalta noin 640 työpaikan menetystä.

Alueella on elinvoimainen ja monipuolinen yrityskanta, ja talouden kasvunkin odotetaan hiljalleen käynnistyvän. Vaikka työttömyysaste hetkeksi kohoaisikin, tilanne jäänee lyhytaikaiseksi.

- Porin seudulla on runsaasti hyvin menestyviä yrityksiä ja korvaavia työpaikkoja kartoitetaan koko ajan muun muassa Prizztechin Katalyytti-hankkeen ja TE-toimiston yrityspalveluiden toimesta, ylijohtaja Marja Karvonen Satakunnan ELY-keskuksesta sanoo.

Irtisanomisten ja meneillään olevien yt-neuvottelujen vaikutukset näkyvät vasta kevään 2014 aikana, jolloin nähdään, miten alue kykenee omin voimin ja toimin vastaamaan työllisyyden haasteisiin.

Porin työttömyysaste lokakuun työllisyyskatsauksessa oli 13,6 %, mikä on alempi kuin esimerkiksi Turun (13,9 %) ja Tampereen (15,7 %) työttömyysaste.


Hakusana