Etusivu > Uutiset > 2013 > 11 > Taiteen edistämiselle oma päivä

Taiteen edistämiselle oma päivä

(29.11.2013 11:40 Ståhl Marianne / päivitetty 29.11.2013 11:41)

Taiteen edistämiskeskus on nimennyt sunnuntain 1. joulukuuta Taiteen edistämispäiväksi. Nimeämisellä kunnioitetaan ihmisten perustarpeita ja -oikeuksia kokea ja tehdä taidetta. Joulukuun 1. päivä on lupa käydä avointa keskustelua taiteesta.

Keskus muistuttaa, että taide on tänä vuonna 65 vuotta täyttävän YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen tunnustama perustavaa laatua oleva ihmisoikeus.

Taiteen edistämispäivän ajankohdan valinnalle on historiallinen perusta. 1980-luvun lopulla joukko taiteilijoita päätti, että taide tarvitsee oman päivänsä. Niinpä he julistivat joulukuun 1. päivän vuonna 1989 Päiväksi ilman taidetta eli Day Without Art.

Tavoitteena oli taiteen keinoin tai taiteen näkyvällä poissaololla muistuttaa ihmisiä mitä elämämme olisi ilman taidetta ja taiteilijoita. Päivän ajankohdan valinnalla oli myös selkeä liitos Maailman aids-päivään, jota on vietetty joulukuun alussa jo vuodesta 1988 lähtien.

Päivän kunniaksi Taike julkaisee puheenvuoron Youtubessa Taiteen tarve - Konstbehov -videolla ja haastaa suomalaiset kertomaan ääneen, miksi he tarvitsevat taidetta..


Hakusana