Etusivu > Uutiset > 2013 > 12 > Näin kierrätetään joulun jätteet

Näin kierrätetään joulun jätteet

(23.12.2013 09:45 Rapp Carmen / päivitetty 23.12.2014 10:45 Merika Lanne)

Jouluna syntyy paljon jätettä, mutta onneksi suurin osa jätteistä on kierrätettävissä.

kuva Jätettä voi myös vähentää, kun käyttää uudelleen materiaaleja. Joululahjat on pakattu uudelleen käytettyihin julisteisiin, joulukorteilla koristeltuihin paperikasseihin, karttoihin ja sanomalehtien sarjakuvasivuihin. Ympäristöviraston aula Pue joulu kestävästi -näyttely 2011.

Lahjapaperit ja –nauhat
Lahjapaperit ja –nauhat voi Porin seudulla pääsääntöisesti laittaa paperinkeräykseen lukuun ottamatta foliomaisia, metallinkiiltoisia papereita, jotka lajitellaan sekajättee-seen. Muuta kuin kunnan ylläpitämää hyötyjätepistettä käytettäessä tulee kuitenkin huomioida keräysastioissa olevat ohjeet. Sellofaanikääreet käyvät energiajätteeseen.

Pakkaukset
Paperi-, kartonki- ja pahvipakkaukset viedään paperin/pahvinkeräykseen. Energia-jätteeseen sopii styroksi, kertakäyttöastiat ja vastaavasti likaantuneet paperit ja pahvit sekä muovipakkaukset, joista löytyy numerolla 1, 2, 4, 5, 6 tai 7 varustettu kierrätysmerkki.

Joulukuusi
Joulukuusen oksat voi hakettaa kompostin seosaineeksi ja rungon polttaa tulisijassa, tai sen voi viedä kunnan risunkeräykseen, jos sellainen on järjestetty. Porissa kuusen voi viedä myös osoitteessa Teljänkatu 10 sijaitsevalle Veikko Lehti Oy:n kuusilavalle 29.12.-19.1. välisenä aikana, tai toimittaa sen Hangassuon jäteasemalle. Kuuselle voi myös tilata erillisnoudon omalta jätteenkuljetusyritykseltä. Taloyhtiöissä asuvien kannattaa kysyä isännöitsijältä, miten kuusien kanssa toimitaan.

Joulukukat
Kukat multineen ovat biojätettä. Biojätteeseen voi laittaa myös asetelmissa käytetyt sammaleet, oksat, varvut ja kävyt. Muoviset kukkaruukut ovat yleensä energiajätteeseen sopivia (kierrätysmerkissä numero 1, 2, 4, 5, 6 tai 7).

Kynttilät
Kynttilänpätkät voi laittaa energiajätteeseen muovikuorineen. Lasiset lyhdyt kuuluvat lasinkeräykseen ja metalliset kannet ja tuikkujen metallikuoret metallinkeräykseen. LED-kynttilät viedään sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottoon.

Kinkun rasva ja luut
Paistorasvan annetaan kovettua tai se imeytetään talouspaperiin ja laitetaan biojätteeseen. Biojätteen joukkoon voi laittaa myös kaikki kinkun luut.

Jouluvalot ja paristot

Rikkinäiset jouluvalot ovat sähkö- ja elektroniikkajätettä. Tyhjentyneet paristot leluista palautetaan myymälöissä oleviin keräyslaatikoihin.

Raketit ja uudenvuoden tinat
Uudenvuoden tinat saa Porin seudulla laittaa metallinkeräykseen, jos niitä ei halua käyttää uudelleen seuraavana vuonna. Ammutut, täysin jäähtyneet raketit laitetaan sekajätteeseen.

Lisätietoja jäteneuvonnasta
p. 044 701 2526, 044 701 2521


Hakusana