Etusivu > Uutiset > 2013 > 12 > Terveysasemansa voi nyt valita itse

Terveysasemansa voi nyt valita itse

(31.12.2013 12:23 Hirvi Suvi / päivitetty 02.01.2014 09:15 Kyhä-Mantere Anna)

Porilaiset, ulvilalaiset ja merikarvialaiset voivat 1. tammikuuta 2014 alkaen valita terveysaseman Porin perusturvakeskuksen ulkopuolelta.

Valinta koskee kerralla yhtä terveysasemaa ja on voimassa vuoden. Terveysaseman vaihdosta on ilmoitettava kirjallisesti kolme viikkoa ennen ensimmäistä asiointikertaa. Ilmoitus jätetään sekä omalle että valitulle terveysasemalle.

Valinta koskee kaikkia perusterveydenhuollon palveluita eli terveysneuvontaa ja -tarkastuksia, sairaanhoidon palveluita, suun terveydenhuoltoa, ehkäisy-, äitiys- ja lastenneuvolapalveluita, avohoidon kuntoutuspalveluita sekä hoitotarvikejakelua. Valinta ei koske kouluterveydenhuoltoa, opiskeluterveydenhuoltoa tai pitkäaikaista laitoshoitoa. Kotisairaanhoitoa yhteistoiminta-alueen ulkopuolelle saa vain erillisestä sopimuksesta.

Valinnanvapaus perustuu terveydenhuoltolakiin ja se mahdollistaa oman terveysaseman valitsemisen kaikista Suomen terveysasemista. Vapaus valita hoitopaikka ja hoitohenkilöstö julkisessa terveydenhuollossa astui voimaan toukokuussa 2011.

Yhteistoiminta-alueella mahdollisuutta terveysaseman vaihtoon on käytetty tähän mennessä varsin niukasti.

– Todennäköisimpiä vaihtajia ovat ne, jotka asuvat muulla paikkakunnalla, mutta käyvät töissä Porissa, Ulvilassa tai Merikarvialla, perusturvajohtaja Terttu Nordman arvioi.

Katso lisää: www.kela.fi - Rajat ylittävä terveydenhuolto.


Hakusana