Etusivu > Uutiset > 2014 > 01 > Poriin nesteytetyn maakaasun terminaalin mahdollistava asemakaava

Poriin nesteytetyn maakaasun terminaalin mahdollistava asemakaava

(15.01.2014 15:16 Salminen Tiina / päivitetty 15.01.2014 15:16)

Porin Tahkoluotoon on vahvistunut Suomen ensimmäinen LNG-terminaalin rakentamisen mahdollistava asemakaavan muutos. Asemakaava antaa kilpailuetua erityisesti prosessiteollisuudelle etenkin Satakuntaan, mutta myös muualle maahan. Tahkoluodossa sijaitsee kulkusyväykseltään Suomen syvin satama sekä teollisuutta ja voimalaitoksia.

- Näiden kehittämiseksi on viime vuosina laadittu lukuisia selvityksiä muun muassa melusta, päästöistä ja erilaisista riskeistä. Valmiit selvitykset ovat nopeuttaneet myös LNG-asemakaavan valmistelua. Tästä huolimatta noin seitsemän kuukauden prosessi hankkeen alusta lainvoimaiseen asemakaavaan on hämmästyttävä suoritus, toteaa Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

Tuoreen asemakaavan mukaan nesteytetty maakaasu (LNG) puretaan laivoista Tahkoluodon kemikaalilaiturilla. Sen viereen on osoitettu tontti 30.000 m/3 suuruisen nesteytetyn maakaasun varastosäiliölle, noin 4.000 m/2 suuruiselle rakennukselle ja aallonmurtajan reunaan varaus runsaan 50 metrin korkuiselle soihtumastolle.

- Tämä on erittäin merkittävä asia Porin satamalle sekä alueen muulle meriteollisuudelle ja -liikenteelle, Hannus summaa.

LNG on vähäpäästöinen polttoaine, joka tarjoaa alueellisesti ja valtakunnallisesti uuden vaihtoehdon teollisuudelle, energiantuotannolle ja meriliikenteelle. LNG-terminaalin rakentaminen on osa Porin sataman kehittämistä, mutta sen vaikutukset kohdistuvat alueen teollisuuden kilpailukykyyn. Terminaali tuo myös valmiuden laivoille vähäpäästöisen polttoaineen tankkaukseen Suomessa.

Asemakaavan muutos käynnistettiin viime kesäkuussa ja Porin kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavan muutoksen yksimielisesti 9.12.2013. Kaavamuutoksesta ei valitettu ja asemakaava on siis lainvoimainen.


Hakusana