Etusivu > Uutiset > 2014 > 03 > Lentoliikenne merkittävä imagotekijä Porille

Lentoliikenne merkittävä imagotekijä Porille

(03.03.2014 15:02 Salminen Tiina / päivitetty 03.03.2014 15:04)

Juuri valmistuneen selvityksen mukaan lentoliikenteen loppuminen veisi maakunnasta varovaisenkin arvion mukaan 450 henkilötyövuotta ja 2,3 miljoonaa euroa kunnallisverotuloja. Yrityksille lentoliikenteellä on suuri vaikutus. Lisäksi se vaikuttaa uusien yritysten sijoittumiseen.

Haastatelluista yrityksistä puolet katsoi lentoliikenteellä olevan vaikutusta niiden toimintoihin ja joka kymmenes arvioi, että lentojen loppuminen tulisi vähentämään henkilöstöä.

- Vierailujen, koulutusten ja yritystilaisuuksien vähenemistä seudulla ounasteli puolet vastanneista. Vaikutus näkyisi erityisesti myynti- ja markkinointitoiminnoissa, selvittää erikoistutkija Esa Storhammar Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Jos arviot toteutuisivat täysimääräisinä, Storhammar arvioi, että maakunnan yrityksistä vähenisi noin 525 henkilöä vuositasolla ja kunnallisverotuloihin tulisi lähes 3 miljoonan euron vuotuinen lovi.

- Jos henkilöistä puolet siirtyisi muille alueille, neljännes työllistyisi maakuntaan ja neljännes jäisi alueelle työnhakijoiksi, olisivat vuositason menetykset noin 315 henkilötyövuotta ja vähennys kuntien verotuloissa noin 1,6 miljoonaa euroa. Yritykset ennakoivat lentoliikenteen loppumisen vähentävän myös tulevia rekrytointejaan.

Lentoaseman käyttö vilkastunut

Viimeaikojen kehitys Porin lentoliikenteessä näyttää kuitenkin myönteiseltä: uudet reitit ja aikataulut ovat vilkastuttaneet Porin lentoaseman käyttöä ja tarjoavat mahdollisuuksia lentoliikenteen kasvulle. Tehty markkinointityö on antanut myös pontta reittiliikenteen elpymiseen.

- Lentoreittien jatkuvuus riippuu matkustajamääristä. Tähän me kaikki voimme vaikuttaa omilla matkustuspäätöksillämme, kannustaa Satakunta siiville -hankkeen koordinaattori Kirsi Sainio-Lehtimäki Porin Seudun Matkailu Oy MAISAsta.

Yrityskyselyyn vastasi 41 yritystä. Lisäksi haastateltavina olivat Porin kaupunki, Satakunnan kauppakamari, Satakunnan Yrittäjät, Rauman kauppakamari ja Finavia Oyj. Selvitys lentoliikenteen taloudellisista vaikutuksista Satakunnassa tehtiin osana Prizztech Oy:n toteuttamaa ja Satakuntaliiton EAKR-rahoittamaa Satakunta siiville -hanketta. Selvityksen teki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu. Raportti löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.prizz.fi/satakuntasiiville.


Hakusana