Etusivu > Uutiset > 2014 > 03 > Sähköistä tietoa Rosenlew-museossa

Sähköistä tietoa Rosenlew-museossa

(18.03.2014 09:01 Salminen Tiina / päivitetty 18.03.2014 09:01)

Rosenlew-museossa avautuu tiistaina 18. maaliskuuta sähkön historiasta ja tutkimuksesta kertova näyttely Meripihkasta teknologiaksi.

Näyttelyssä on tietoa jo antiikin kreikan aikaisista hangatun meripihkan tuottamista sähköhavainnoista. Tieteellisempi sähköntutkimus sitä vastoin alkoi myöhemmin, 1600-luvulla.

Näyttely tulee Sähkömuseo Elektrasta. Esillä on esimerkiksi Helsingin yliopistomuseon kokoelmista peräisin olevia sähköntutkimus- ja opetusvälineitä sekä sähköterapialaite. Eläinsähköstä esimerkkinä olevat, kihdin hoitoon käytetyt sähkörauskut, ovat esillä kuvissa.

Porissa näyttelyyn on liitetty mukaan paikallisesta sähköhistoriasta kertovaa aineistoa: generaattori, jolla Porin ensimmäiset sähkövalot sytytettiin Isonsannan sahalle vuonna 1882. Näyttelykävijät pääsevät myös itse kokeilemaan meripihkan sähköistymistä sekä sähkön tuottamista polkupyörää polkemalla. Lisäksi mukana ovat Tekniikan museossa tuotetut Suomen sähköistymistä ja kodin varhaisia sähkölaitteita esittelevät osiot.

Näyttelyn avajaiset tiistaina 18.3. klo 11–12 ovat osa senioriviikon tapahtumapäivää. Kaikille avoimissa avajaisissa voi tutustua näyttelyyn ilman pääsymaksuja.

kuva Meripihkasta teknologiaksi -näyttelyssä kerrotaan sähkön tutkimuksen varhaisvaiheista sekä sähköön liittyvistä merkittävistä keksinnöistä ja keksijöistä antiikin ajoista 1800-luvulle. Näyttely on esillä 18.3.-28.9.2014. Kuva Marko Videman, Rosenlew-museo.


Hakusana