Etusivu > Uutiset > 2014 > 04 > Kouluverkkouudistuksen käsittely siirtyy viikolla

Kouluverkkouudistuksen käsittely siirtyy viikolla

(07.04.2014 15:45 Kyhä-Mantere Anna / päivitetty 07.04.2014 15:45)

Porin kaupunginhallitus päätti jättää kouluverkkouudistusta koskevan asian pöydälle kokouksessaan maanantaina.

Asiaan palataan kaupunginhallituksen kokouksessa viikon päästä maanantaina 14.4. jolloin asian esittelyyn on lisätty laskelmat kassavirta- ja tasevaikutuksista kaupungille.

Apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen esittää Poriin kahden lukion mallia ja seitsemän alakoulun lakkauttamista. Kouluverkkouudistuksen ensisijaisena tavoitteena on varmistaa kaikille porilaisille oppilaille tasalaatuiset olosuhteet ja yhdenvertaiset mahdollisuudet oppia. Kouluverkkoa tiivistämällä edesautetaan tätä tavoitetta.

Tiivistämällä kouluverkkoa saadaan aikaan myös vaadittuja säästöjä. Arvion mukainen karsintatarve koulupuolella on 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2015 ja 2,7 miljoonaa euroa vuodelle 2016.

– Mikäli ei säästetä seinistä, joudutaan säästämään opetuksen laadusta, mikä käytännössä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi ryhmäkokoja jouduttaisiin kasvattamaan kaikissa kouluissa, opetustuntien vähentyessä noin 10 prosentilla, kertoo vs. sivistysjohtaja Esa Kohtamäki.

Kiinteistökulut vain osa kokonaisuutta

Tavoitellut säästöt ovat monen tekijän summa. Kiinteistöistä aiheutuvat kustannukset muodostavat kokonaisuudesta vain noin kolmasosan henkilöstömenojen ollessa merkittävimmässä roolissa.

Lisäksi kasvatus- ja opetusviraston laskelmissa on otettu huomioon ateriapalvelusta ja puhtauspalvelusta saatavat säästöt. Esimerkiksi Pihlavan, Mäntyluodon ja Reposaaren koulujen osalta säästö on vuodelle 2016 yhteensä 858 080 euroa. Säästö muodostuu henkilökuluvähennyksistä, jotka kasvatus- ja opetustoimi voi vähentää suoraan omista käyttökuluistaan. Samoissa kouluissa säästetään noin 265 000 euroa kun rehtori-, sihteeri- ja ohjaajatehtäviä järjestellään uudelleen ja pieniä opetusryhmiä yhdistetään.

– Lisäksi saadaan opetuksen olosuhteet sille tasolle, jotka jokainen porilainen lapsi ansaitsee. Vanhat koulurakennukset ovat paikoin huonokuntoisia eikä vanhaa ole varaa ylläpitää. Oppilaiden turvallisuus tulee ottaa huomioon. Samalla esimerkiksi kouluterveydenhuolto pystytään järjestämään tasapuolisemmin. Nythän toisilla oppilailla on mahdollisuus käydä terveydenhoitajalla vain tiettynä viikonpäivänä.

Ehdotukset voimaan aikaisintaan 2015

Apulaiskaupunginjohtajan esityksen mukaan Porissa jatkaisi kaksi lukiota. Kahden lukion mallissa Meri-Porin lukion toiminnat siirretään Porin lyseon lukioon ja Länsi-Porin lukioin toiminnat Porin suomalaisen yhteislyseon lukioon. Ehdotuksen mukaan Meri-Porin lukion toiminta loppuu 31.7.2015 ja Länsi-Porin lukion toiminta vuotta myöhemmin.

Perusopetuksen osalta apulaiskaupunginjohtaja esittää, että Lattomeren koulun toiminta siirretään Käppärän kouluun, Toukarin koulun toiminta siirretään Kaarisillan kouluun, Herralahden koulun toiminta siirretään Uudenkoiviston ja Cygnaeuksen kouluihin sekä Enäjärven koulun toiminta siirretään Kyläsaaren kouluun ja perustettavaan Meri-Porin yhteinäiskouluun.

Mikäli kasvastus- ja opetuslautakunnan kannattama malli, jossa Poriin jäisi kaksi lukioita ja alakouluista lakkautettaisiin viisi, tulisi säästöä tavoiteltua vähemmän.

– Jos Enäjärven ja Lattomeren koulut jatkavat, syntyy käyttömenoista aiheutuvaa säästöä vuositasolla noin 900 000 euroa vähemmän, Kohtamäki sanoo.

Lopullisen päätöksen asiassa tekee kaupunginvaltuusto. Asian on tarkoitus tulla kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi maanantaina 28.4.


Hakusana