Etusivu > Uutiset > 2014 > 04 > Nuorten liikenneturvallisuutta kartoitettiin

Nuorten liikenneturvallisuutta kartoitettiin

(28.04.2014 11:09 Aaltonen Kalle / päivitetty 28.04.2014 11:16)

Nuoret ovat vuosi toisensa jälkeen osallisina liikenneonnettomuuksissa useammin kuin muut ikäryhmät. Tilanne on sama niin Porissa kuin valtakunnallisestikin.

Karhukuntien liikenneturvallisuusteemana on vuosina 2013–2014 "Nuoret liikenteessä". Porin kaupungin katu- ja puistosuunnittelu teetti maaliskuussa 2014 Kuninkaanhaan koulun 13–16 -vuotiaille oppilaille kyselyn, jolla kartoitettiin porilaisten nuorten nykyistä liikennekäyttäytymistä ja asenteita sekä heidän ajatuksiaan liikenneturvallisuudesta. Kyselyyn vastasi 235 oppilasta.

Päätelminä vastauksista ja niihin liittyvistä kommenteista voidaan todeta, että iso osa oppilaista oli selvästi pohtinut aihetta syvemmin. Nuoret uskoivat osaavansa liikennesäännöt kohtuullisen hyvin, mutta liikenneopetusta toivottiin kuitenkin lisää. Mieluiten oppilaat kuulisivat aiheesta poliisilta tai autokoulun liikenneopettajalta. Noin puolet vastaajista oli sitä mieltä, että pyöräilykypärästä olisi kolaritilanteessa hyötyä, mutta silti vain kolmasosa kertoi käyttävänsä kypärää.

Suojatieturvallisuus nousi esille useassa vastauksessa, mikä on luonnollista koulun lähellä Tampereentiellä viime vuosina tapahtuneista ikävistä kolareista johtuen. Tampereentien kaventamista suojatien kohdalla yksikaistaiseksi kiiteltiin.

Liikenneturvallisuutta voitaisiin vastaajien mielestä parhaiten parantaa suojatieturvallisuutta parantamalla, liikennevalvonnan lisäämisellä sekä koventamalla rikkeistä annettavia rangaistuksia.

Kyselyn loksia hyödynnetään muun muassa Porin kaupungin katu- ja puistosuunnittelulle tehtävässä diplomityössä "Nuorten liikenneturvallisuuden parantaminen Porissa". Diplomityön laatii insinööri (AMK) Leena-Maria Törmälä Tampereen Teknilliselle Yliopistolle. Työ valmistuu tämän vuoden aikana.

Yhteenveto kyselystä (pdf, 0.48 Mt)

kuva Myös mopokorttikoetta pitäisi oppilaiden mielestä vaikeuttaa.


Hakusana