Etusivu > Uutiset > 2014 > 04 > Pori tutkii yhtiöittämisiä

Pori tutkii yhtiöittämisiä

(01.04.2014 10:46 Aaltonen Kalle / päivitetty 01.04.2014 10:46)

Kuntalain mukaan kunnan on yhtiöitettävä toiminta, jota se harjoittaa kilpailutilanteessa markkinoilla.

Lainmuutoksella on tarkoitus turvata yhdenmukaiset toimintaedellytykset kaikille markkinoilla oleville toimijoille. Kilpailulain muutoksen mukaisesti kuntalain noudattamista valvoo kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Porin kaupunki on jo yhtiöittänyt mm. Pori Energia Oy:n. Porin satama -liikelaitoksen yhtiöittäminen on ollut käynnissä jo pitkän aikaa. Nyt on tutkittu myös Porilabin yhtiöittämistarvetta. Marraskuussa perustettu viranhaltijatyöryhmä on työssään tullut siihen tulokseen, että nykymuodossaan Porilab on yhtiöitettävä, koska sen liikevaihdosta noin puolet tulee Porin kaupungin ja sen yhteistyökuntien ulkopuolelta.

Yhtiöittämisessä on selvitetty eri vaihtoehtoja lähtien Porin kaupungin kokonaan omistamasta yhtiöstä toiminnan myymiseen joko ulkopuoliselle taholle tai henkilökunnalle. Yhtenä vaihtoehtona on ollut myös toiminnan jatkaminen osana ympäristövirastoa. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, koska tällöin laboratorio ei voisi enää tarjota palveluitaan esimerkiksi alueen yrityksille. Merkittävänä asiakaskuntana ovat olleet alueen teollisuus sekä yksityishenkilöt.

Tavoitteena on taata näiden palveluiden säilyminen toimintamuodon muutoksesta huolimatta. Porilabin osalta yhtiöittämisen muoto tullaan päättämään kevään kuluessa.

Sataman yhtiöitys etenee

Porin sataman yhtiöittämisprojekti on hyvässä vauhdissa. Yhtiöittämisestä tullaan antamaan selonteko kaupunginhallitukselle 7.4. ja kaupunginvaltuustolle 28.4. Kaupunginvaltuusto käsittelee yhtiöittämispäätöstä todennäköisesti 26.5.

Tarkoitus on, että satama aloittaisi Porin kaupungin kokonaan omistamana yhtiönä ensi vuoden alusta 1.1.2015.


Hakusana