Etusivu > Uutiset > 2014 > 04 > SuomiAreenan paikallinen ohjelma julki

SuomiAreenan paikallinen ohjelma julki

(08.04.2014 10:00 Aaltonen Kalle / päivitetty 08.04.2014 14:10 Kyhä-Mantere Anna)

SuomiAreenan kesän 2014 ohjelmisto on valmistumassa kovaa vauhtia.

Tilaisuuksia on lähes 160, joista noin viidennes koskee Poria ja maakuntaa. Se on SuomiAreenan historian ennätys. Tapahtuman teema, asuminen ja ympäristö, on esillä monissa keskusteluissa.

Keskusteluun ovat lupautuneet monet konkarit, mutta mukana on myös SuomiAreenan ensikävijöitä. Porin ja maakunnan keskusteluihin on buukattu mukaan muun muassa näyttelijä Eija Vilpas, oopperalaulaja Jaakko Ryhänen, EK:n johtaja Leena Mörttinen, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen, kirjailija Matti Mäkelä, vuorineuvos Tauno Matomäki, olympiakomitean ja Valon puheenjohtaja Risto Nieminen, ministerit Jan Vapaavuori ja Krista Kiuru sekä kaikki Satakunnan kansanedustajat.

Maakunnassa jalkaudutaan tänä kesänä Euraan, Kokemäelle, Köyliöön, Nakkilaan ja Pomarkkuun. Alvar Aallon perintö ja rakennettu ympäristö puhuttavat Eurassa. Lisäksi keskustellaan siitä, miten luonnonympäristö toimii vetovoimatekijänä. Kokemäellä sen sijaan mietitään tarkoittaako maalla eläminen palveluista tinkimistä ja edellyttääkö se paluumuuttajalta uudisraivaajan asennetta. Entä onko haja-asutus ilmaston kannalta kestävä ratkaisu?

Köyliön Tuiskulan kesäteatterissa käydään paneelikeskustelu suomalaisesta ilmiöstä: kesäteatterit kylien ja kesän pelastajina! Keskustelijat ruotivat kesäteatteritoiminnan vaikutuksia muun muassa maaseudun kylien elävöittämiseen ja asumisviihtyvyyteen, taloudelliseen elinvoimaan sekä uuden oppimiseen.

Villilän kartanon puistossa, Nakkilassa, käsitellään Kokemäenjoen merkitystä alueelle ja pohditaan tulevaisuuden lämmitysratkaisuja. Pomarkussa mietitään, miksi rakennetun ympäristön suojelua ei tueta Suomessa riittävästi. Miksi suojelemme luonnon omaa, mutta emme ihmisten luomaa?

Paikallisuus kunniaan!

Porilaiset järjestäjätahot ovat laittaneet tuulemaan. Puuvillan puisto Pohjoisrannassa tarjoaa puitteet paikallisiin tilaisuuksiin. Tilaisuuksien aiheet vaihtelevat kaupunkimme pirstaloitumisesta asuinalueiden eriarvoistumiseen ja liikuntaeuroista paikallisradioihin.

Satakuntaliitto esittelee Puuvillan puistossa kohokohtia valtiopäiviltä 150 vuoden ajalta. Kansanvallan juhlaa -tilaisuudessa on tarjolla pullakahvit 500:lle. Lisäksi Satakuntaliitto tuottaa jo perinteeksi muodostuneen Satakunnan kansanedustajat lauteilla -keskustelun.

Porin kaupunkisuunnittelun tilaisuudessa tarkastellaan kaupunkia palasina: pirstaloitumista, keskeneräisyyttä, keskuksia ja reuna-alueita sekä elinvoimaa ja viihtyisyyttä. Turun yliopiston maisemantutkimuksen Lähiön henki -tutkimushanke ja Porin kaupungin Kaikkien Pori -hanke tuovat keskusteluun asuinalueiden eriarvoistumisen ja asukkaiden yhteisöllisyyden. Onko asuinalueiden eriarvoistuminen ylipäätään ongelma Suomessa, ja onko asukkaiden yhteisöllisyydellä jotain tarjottavaa asian ratkaisemiseksi?

Porin kaupungin vapaa-aikavirasto haluaa selvittää, mihin kuntien liikuntaeurot pitäisi kohdistaa. Hyvinvointi vai urheilu painopisteenä? Pori Energia sen sijaan tuo kaupungintalon pihaan leikkienergiaa. Luvassa on yllätyksiä, teatteria, lauluja ja leikkejä koko perheelle.

Satakunnan ammattikorkeakoulu pohtii etäopiskelua. Etäopiskelu verkossa on jo arkipäivää korkeakouluissa, etenkin aikuiskoulutuksessa. Nyt kysytään, mitä tapahtuu kun massiiviset avoimet verkkokurssit valtaavat koulutusmarkkinat?

Porin Nuorkauppakamari pureutuu nuorten vastuunottoon omassa elämässään ja siihen liittyviin ongelmiin. Ongelmille pyritään löytämään syyt ja ratkaisut yhteistyössä. Miten luodaan edellytykset paremmalle tulevaisuudelle?

Radio Pori ja Radio Eazy 101 pohtivat paikallisuutta. Onko paikallisuus radion kirous vai siunaus? Mikä on paikallisradioiden rooli omien alueidensa äänenkannattajina ja yhteisöllisyyden lisääjinä?

Pori avaa ovensa

Uutuutena ohjelmassa on tapahtumasarja Avaa oves, Pori!, joka kerää tapahtumaviikolle huikean määrän porilaista ohjelmaa. Tapahtumasarja kutsuu tutustumaan Porin eri kaupunginosiin, kiinnostaviin paikkoihin ja porilaiseen omaleimaisuuteen. Sen keskiössä ei tällä kertaa ole keskustelu, vaan virkeä porilainen kulttuuri.

Viikkari- ja Kuukkari -päivät tutustuttavat vanhojen puutalokorttelien historiaan, mutta tarjoavat myös mahdollisuuden kirpparilöytöihin, kierrättämiseen ja taide-elämyksiin. Reposaari-päivässä voi tutustua asukkaiden pihoihin ja viettää piknikkiä Kallon kallioilla. Ahlaisten kulttuuripäivässä luvassa on muun muassa avoimia ovia, myyjäisiä ja kirkkoveneretki. Lyttylän kulttuuripäivässä pääsee retkelle Pirunpesälle.

Lisäksi Avaa oves, Pori! -tapahtumasarjassa on ohjelmassa niin villiyrtti- ja veistospuistokävelyä ja pop-up ravintoloita kuin avoimia ovia sekä taidenäyttelyitä ja levymessut. Ohjelma toteutuu lukuisten eri yhdistysten, yhteisöjen ja asukkaiden järjestämänä ja sitä koordinoi Mu Pori o kaunis -yhteisö.

Tutustu SuomiAreenan Porin ja maakunnallisten järjestäjien ohjelmistoon täältä:
SuomiAreena 2014 ohjelmisto (pdf, 0.34 Mt)

kuva


Hakusana