Etusivu > Uutiset > 2014 > 04 > Yyterin dyynejä kunnostetaan

Yyterin dyynejä kunnostetaan

(16.04.2014 11:09 Aaltonen Kalle / päivitetty 16.04.2014 13:18 Salminen Tiina)

Porin kaupungin ympäristövirasto jatkaa dyyniluontotyyppien kunnostusta Yyterissä.

Rantadyynit syntyvät dyynikasvillisuuden sitoessa tuulen kuljettamaa hiekkaa. Kasvillisuuden lisääntyessä ja kasvaessa korkeutta myös dyynin koko kasvaa. Tällä mekanismilla on vuosikymmenien saatossa syntynyt myös rannan paikoin yli kymmenen metriä korkea esidyyni. Takavuosien suurtapahtumien johdosta dyynikasvillisuus on esidyynin alueella merkittävästi vähentynyt, mikä on aiheuttanut eroosiovaurioita.

Tuuli on muodostanut tuulikäytäviä niin, että jäljellä oleva kasvillisuus on enää mättäistä ja paljastuneet juuret alttiita tuuli- ja hiekkaeroosiolle. Tätä ilmiötä kulunut lumeton talvi on voimistanut. Vaarana on suojellun luontotyypin ja maisemallisesti koko dyynirakenteen menettäminen uimarannan keskiosista.

Juurien suojaksi on ympäristöviraston toimesta asennettu juuttiverkkoa, jonka on tarkoitus suojata juuria sekä kerryttää hiekkaa uudestaan niiden ympärille. Tilannetta seurataan, mutta toimenpiteiden tueksi kulku tullaan ohjaamaan pois vaurioituneilta alueilta ainakin tulevana kesänä.

Toimenpiteet kohdistuvat uimarannan keskiosaan esidyynin alueelle. Toimenpidealue on rannansuuntaiselta pituudeltaan noin 250 metriä. Muualla rannalla, missä kasvillisuus on yhtenäisempää, ongelmaa ei ole.

Alueen virkistyskäyttöä tullaan edistämään tulevana kesänä uusilla pitkosrakenteilla sekä nykyisen lankongin läheisyyteen asennettavalla suihkulla. Lisäksi levänpoistoa rantaviivasta sekä Herrainpäivien edustan järviruokon niittämistä tullaan jatkamaan viime vuoden tavoin.

kuva Yyterin lentohiekka-alue on Etelä-Suomen laajin dyynialue sekä yksi merkittävimmistä uhanalaisten dyyniluontotyyppien suojelukohteista Suomessa. Kuva: Jan Eerala

Hakusana