Etusivu > Uutiset > 2014 > 05 > Porin työhyvinvointimalli kerää kansallista huomiota

Porin työhyvinvointimalli kerää kansallista huomiota

(09.05.2014 13:57 Aaltonen Kalle / päivitetty 09.05.2014 13:57)

Kuntien työkyvyttömyyskustannuksiin menee 2,2 miljardia veroeuroa vuodessa. Puolet summasta tulee sairauspoissaoloista, työtapaturmista ja työkyvyttömyyseläkkeistä. Toinen puoli on välillisiä kustannuksia, selviää julkisen sektorin työeläkevakuuttajan Kevan laskelmista.

Erilaiset tukitoimet ja ammatillinen kuntoutus ovat hyvä keino karsia työkyvyttömyyden kustannuksia. Neljä viidestä palaa kuntoutuksesta takaisin työelämään.

Porissa tähän asiaan on tartuttu esimerkillisesti. Jokaisesta työntekijästä halutaan pitää kiinni, vaikka työkyky olisikin heikentynyt. Työuran jatkumiseen satsataan jäljellä olevan työkyvyn mukaan.

Niinpä Porin kaupungilla laitoshuoltajana toiminut työntekijä, jonka polvet ja kyynärpäät eivät enää kestäneet ammatin rasituksia, löysi uuden ammatin, kun hän meni työkokeiluun päiväkotiin. Nyt hän on työllistynyt esikoululaisten ryhmään.

Hammashoitaja taas sairastui astmaan, eikä voinut enää jatkaa entisessä työssään. Hän pääsi työkokeilun kautta opiskelemaan palveluneuvojaksi. Parhaillaan hän työskentelee terveyskeskusavustajana. Seuraavaksi hän tutustuu sosiaalipuoleen, vanhustyöhön, vammaispalveluihin ja perheneuvolaan.

Porin varhaisen puuttumisen malli on estänyt näitä ja monia muita työntekijöitä joutumasta työkyvyttömyyseläkkeelle. Työntekijöille se merkitsee uran jatkumista ja eläkkeen karttumista. Kaupunki taas saa selviä säästöjä, sillä yhden työkyvyttömyyden kustannukset ovat noin 60 000 euroa.


Hakusana