Etusivu > Uutiset > 2014 > 06 > Lavia liitetään Poriin vuoden 2015 alusta

Lavia liitetään Poriin vuoden 2015 alusta

(12.06.2014 14:19 Salminen Tiina / päivitetty 12.06.2014 14:19)

Valtioneuvosto päätti 12. kesäkuuta lakkauttaa Lavian kunnan ja yhdistää sen Porin kaupunkiin vuoden 2015 alusta. Uudessa Porin kaupungissa on yhdistymisen jälkeen noin 85 400 asukasta.

Lavian kunta on ollut alijäämäinen viimeiset 11 vuotta, ja se on täyttänyt kriisikuntakriteerit vuodesta 2007. Lavian yhdistyminen Poriin perustuu erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan talouden arviointimenettelyyn ja yhdistymisesitykseen, joka tehtiin erityisen kuntajakoselvityksen perusteella.

Myös Tarvasjoki ja Lieto yhdistyvät valtioneuvoston päätöksen mukaisesti. Lisäksi valtioneuvosto päätti kriisikuntamenettelyssä olleen Jalasjärven vapaaehtoisesta yhdistymisestä Kurikkaan.

- Päätökset olivat välttämättömiä kuntalaisten palveluiden turvaamiseksi. Niin Laviassa kuin Tarvasjoellakin on takanaan jo vuosia jatkunut talouden kriisi, jota kunnat eivät ole kyenneet omin toimin oikaisemaan. Jalasjärven osalta pakkoliitosmahdollisuutta ei tarvinnut käyttää, kun kunta löysi itselleen liitoskumppanin ja molemmat kunnanvaltuustot kannattivat yhdistymistä, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen.

Kuntarakennelain mukaan valtioneuvosto voi päättää kriisikuntien yhdistymisestä vastoin kunnan tahtoa, jos muutos on välttämätön kunnan asukkaiden lakisääteisten palvelujen turvaamiseksi. Lisäksi vaaditaan, että laissa säädetyt edellytykset kuntajaon muuttamisesta täyttyvät.


Hakusana